Door politie gevorderde honden gedood of verkocht

De politie moet drie in beslag genomen honden teruggeven aan de eigenaar, de Amsterdamse Beatrix Tijsma. Dat vindt het Openbaar Ministerie ook, alleen: de beesten zijn er niet meer.

Een Yorkshire terriër. Archieffoto. Beeld ANP
Een Yorkshire terriër. Archieffoto.Beeld ANP

Een hond, een twaalfjarige Schotse collie, is ondertussen afgemaakt en de andere twee, Yorkshire terriërs, blijken te zijn verkocht.

Tijsma, ten einde raad, doet met haar advocaat Maarten Witlox uiterste pogingen de terriërs terug te krijgen, maar is niet per se kansrijk.

De affaire begon op 9 juli. Tijsma was verwikkeld in een complexe verhuizing van Amsterdam-Zuidoost naar Almere en moest een paar dagen overbruggen. Dat deed ze in een hotel in Lijnden.

Daar is het klanten toegestaan één hond mee op de kamer te nemen, maar Tijsma smokkelde alle drie haar huisdieren naar binnen. De uitbater kreeg daar - letterlijk - lucht van. Toen hij zijn klant daarop kwam aanspreken, trof hij de kamer in zijn visie vervuild aan - wat zij onzin vond.

Tijsma moest het hotel onmiddellijk verlaten. Toen ze dat naar het idee van de eigenaar niet snel genoeg deed, omdat ze net aan de pizza en wijn zat, belde hij de politie.

De zaak liep uit de hand. De toegesnelde agenten stelden vast dat Tijsma in haar auto wilde wegrijden, hoewel ze een slok op had, met haar 'onverzorgd' en 'verwaarloosd' ogende honden. Tijsma zei één wijntje te hebben gedronken en vond haar honden prima in orde.

Niettemin werd ze gearresteerd.

De agenten namen de honden in beslag, maar verzuimden daarvoor toestemming te vragen aan justitie of de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, zoals is voorgeschreven.

Justitie trok de zaak omtrent de verwaarlozing vervolgens in.

Raadsman Witlox eiste in een klaagschrift teruggave van de honden en kreeg op 23 augustus gelijk van de rechter. Op de brief die de raadsman vervolgens aan justitie schreef, kwam een opmerkelijk antwoord van hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink van parket Haarlem, waaronder Lijnden valt.

'Het spijt mij te moeten constateren dat niet aan de opdracht van de rechter kan worden voldaan, nu twee honden van uw cliënte zijn doorverkocht en één van deze honden is geeuthanaseerd.'

Al deze beslissingen zijn genomen 'buiten het Openbaar Ministerie om'. De hoofdofficier heeft de politie opgedragen de zaak verder in behandeling te nemen en te trachten de verkoop (van de honden) ongedaan te maken.

Een nieuw probleem doemt op: de kopers van de honden hebben die rechtmatig aangeschaft, waardoor ze juridisch niet zijn te verplichten de beesten terug te verkopen.

De politie is nog niet in haar missie geslaagd, maar weigert 'omwille van de privacy' aan Tijsma en haar raadsman te vertellen via welk asiel de honden zijn verkocht en aan wie.

Raadsman Witlox vraagt de politie nu brieven te bezorgen bij de nieuwe eigenaars, waarin hij ze vriendelijk vraagt de honden aan de politie terug te verkopen. 'Het is een patstelling waarvan we geen idee hebben of en hoe we daar nog uitkomen,' zegt de advocaat. Cliënt Tijsma zegt er kapot van te zijn.

Meer in Het Parool vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden