Update

Door hongerwinter grotere kans op hart- en vaatziekten

Vrouwen die tijdens de Hongerwinter jong waren en ernstig ondervoed, hebben meer kans op hart- en vaatziekten later in hun leven. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en het AMC in Amsterdam onder bijna 8000 vrouwen die tijdens de Hongerwinter in 1944-1945 in meer of mindere mate honger hebben geleden.

ANP/Redactie
Met paard en wagen wordt voedsel dat onder andere bommenwerpers van de RAF boven ons land dropten, van het land gehaald. © ANP Beeld
Met paard en wagen wordt voedsel dat onder andere bommenwerpers van de RAF boven ons land dropten, van het land gehaald. © ANP

Voor het onderzoek, uitgevoerd door epidemioloog Annet van Abeelen, werd een onderverdeling gemaakt op basis van leeftijd tijdens de Hongerwinter en mate van ondervoeding. Een van de conclusies was dat ernstig ondervoede vrouwen die tijdens de Hongerwinter tussen 10 en 17 jaar waren, 50 jaar later meer kans hebben op hart- en vaatziekten.

Hun kans op kransslagaderziekte was zelfs 38 procent hoger dan die bij leeftijdsgenoten die geen honger hadden gekend. De oorzaak daarvan is niet bekend, maar de onderzoekster vermoedt dat het komt doordat extreme honger de hormoon- en energiehuishouding verstoort.

Ook werd duidelijk dat sterk ondervoede vrouwen een kleinere kans hebben op een herseninfarct. Wat de verklaring daarvoor is, wordt verder onderzocht.

Tijdens de Hongerwinter van december 1944 tot en met april 1945 was in westelijk Nederland heel weinig voedsel beschikbaar. Omdat de hongersnood na de bevrijding meteen weg was, is het mogelijk om de effecten op de lange termijn van korte, ernstige honger te bestuderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden