Column

Door het stof?

THEODOR HOLMAN

Ik moet rectificeren. Schreef ik gisteren dat Femke Halsema in het debat nooit eens de winnaar is, maar vaak als tweede of derde eindigt, meteen gisteren - dat zal je altijd zien - liet ze Balkenende en Verhagen (vergeef me de woordspeling) alle hoeken van de kamer zien.

Omdat ik af en toe werd gebeld, moest ik soms het geluid van mijn tv uitzetten en dan was het net of ik Femke opeens hele rechtse praat hoorde uitslaan, wat ik tamelijk opwindend vond.

''Voorzitter,'' hoor ik Halsema zeggen (en ik word net gebeld en zet het televisiegeluid uit), ''zou het niet heerlijk zijn om al die klote Talibani in Irak en Afghanistan eens helemaal aan gort te schieten! Ik zou ze dolgraag met Guusje ter Horst en met een tank en wat granaten weg willen knallen.''

Dan 'hoor' ik Balkenende antwoorden: ''Misschien is het verstandiger om eerst eens samen carnaval te vieren, mevrouw Halsema.''

Halsema: ''Voorzitter! Ik wil niet naar carnaval, waarom durft de minister-president niet met mij naar een seksclub waar de allerrijkste stinkerds van Nederland zich heerlijk te buiten gaan aan vrouwen tegen betaling!''
Op dat moment is net mijn telefoongesprek afgelopen en zie ik Femke (een beetje breed geworden de laatste tijd, maar daar hou ik van, want hoe meer Femke, hoe fijner) boos teruglopen naar haar bankje.

Wie ook goed was - hoewel hij van Femke verloor - was Maxime Verhagen. Verhagen, van wiens gezicht tegenwoordig het kaarsvet van de ambitie druipt om de opvolger van Balkenende te worden, ging diep door het stof en kwam met een ruim 'dit zal nooit meer gebeuren.' Dat ergerde Pechtold zelfs een beetje, omdat hij het niet verwacht had. Hij vergat toen van schrik om het antwoord van Verhagen af te zetten tegen het verwarrende, want warrige betoog van Jan Peter, die de hele tijd oogde als een jongetje dat een snoepje in zijn knuistje klemt uit angst dat iemand het hem zal afpakken en ondertussen niet door heeft dat de lekkernij in zijn hand kleverig smelt.

Maar ja, wanneer u dit stuk leest, zult u zien dat dat hele rapport-Davids geen enkel gevolg heeft gehad, dat iedereen nog op zijn of haar plaats zit en dat er zelfs, zoals ik al voorspelde, geen pleisters hoefden te worden geplakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden