Column

Door het stof

THEODOR HOLMAN

In De wereld draait door gaat het heel vaak over Geert Wilders, en heel weinig over de islam. Ik denk dat het ondertussen vierhonderd keer op allerlei manieren over Wilders is gegaan, tegenover acht keer over de islam.

Dat is toch vreemd. Wanneer er iets is met de katholieke kerk, moet meteen Antoine Bodar door het stof komen kruipen - dat doet-ie graag, hoor - maar als in Iran een vrouw wordt opgehangen wordt, of in Egypte worden vele koptische christenen vermoord, dan nodigt men maar weer eens Peter R. de Vries uit om te vertellen dat hij Geert Wilders kwaadaardig vindt (maar gelukkig vond hij destijds Heinekenontvoerder Cor van Hout 'één van de meest bijzondere mensen die ik ooit had ontmoet'.)
Over de islam praat men niet graag. Er wordt nooit echt ingegaan op wat erover wordt gezegd, maar wel gaat het over de rechters van Wilders, z'n lachjes, de rare streken, de advocaat, kortom: de oppervlakte, de buitenkant. De uitspraken van Wilders worden jammer genoeg zelden weerlegd. Er wordt alleen maar schande over gesproken.

Nu verdwenen de Antoine
Bodars die het voor de islam moesten opnemen ook vrij snel van het toneel. Imam Abdullah Haselhoef bleek geen imam te zijn, Tariq Ramadan was een subsidievreter die ook al alles bij elkaar loog,Dyab Abou Jahjah, de Belgische pain in the ass, was ineens vertrokken.

Het is ook wel begrijpelijk. Ik denk niet dat tafelheer Jan Mulder voor zijn plezier die saaie islamologen en arabisten leest en hij beseft ook wel dat je in DWDD beter scoort door tegen Wilders te zijn dan iets negatiefs over de islam te beweren.

Ik durf dat ook nooit. Als je, zoals Jan Mulder en bijvoorbeeld Maarten van Rossem, politiek correct reageert, krijg je hoogstens van de Wildersaanhangers het verwijt dat je naïef bent. Maak je echter een opmerking die Wilders zou kunnen onderschrijven, dan ben je een racist, een fascist, een populist, dan deug je niet.

Praten over de islam geeft nog altijd een vreemde verlamming in gesprekken, die er twintig jaar geleden niet was als we bijvoorbeeld tegen het katholicisme tekeer gingen. Wat is dat toch? Wie zei ook weer 'Voor lef moet je doorgaans niet bij links zijn'?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden