Derk Sauer.Beeld Arthur Krynicki

Door het coronavirus maken datsja’s een comeback

Derk Sauer

Corona verspreidt zich overal, ook in Rusland. Columnist Derk Sauer praat ons vanuit Moskou dagelijks bij.

Covid-19 betekent grappig genoeg de comeback van de datsja, een eigen plekje buiten de stad dat net zo bij de Russen hoort als wodka en Poesjkin.

In alle grote Russische romans wordt het leven in die datsja’s lyrisch beschreven. Je hebt ze in alle soorten en maten. Van simpele houten huisjes waar gestookt wordt op een houten kachel, tot prachtige huizen met heerlijke balkons voor de elite.

In de Sovjettijd had iedere beroepsgroep zijn eigen datsjadorp, zoals Peredelkino voor de schrijvers en Zjoekovka voor de partijelite.

Een van de eerste dingen die wij deden toen wij dertig jaar terug in Moskou aankwamen, was het huren van een kamer in de simpele datsja van baba Anna, een dame op leeftijd van wie wij jaren huurden.

Meer dan de helft van de Russen heeft een datsja. Maar de afgelopen decennia kwam een beetje de klad in het datsjaleven.

Dat terwijl in de jaren negentig, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, de datsja’s juist levensreddend waren geweest. De winkels waren toen leeg maar in datsjatuintjes werd verbouwd en geoogst dat het een lieve lust was.

De datsja redde de Russen letterlijk van hongersnood.

Maar toen kwam de economische boom. Moskou werd overstroomd met winkelcentra, restaurants, bioscopen en nachtclubs.

Daar kon de simpele datsja van toen niet tegen op. Bovendien hadden veel Moskovieten geen zin meer om op vrijdagavond en maandagochtend uren in de file te staan om de stad uit en in te geraken.

Zo kon het gebeuren dat in een wijde straal rondom Moskou duizenden datsja’s verwaarloosd raaktenDe lockdown en angst voor besmetting hebben voor een dramatische ommekeer gezorgd.

Zeker een miljoen Moskovieten vluchtten van hun vaak benauwde flats naar de datsja, waaronder vrijwel al mijn Russische collega’s.

“Hier kunnen we nog veilig, zonder mondkapje naar buiten,” meldt Anna, een redacteur van The Moscow Times me via een krakende lijn vanuit haar dorpje, zo’n honderd kilometer buiten Moskou.

Bij makelaars is de vraag naar het huren van een datsja verviervoudigd sinds het coronavirus zijn intrede maakte. 

Bouwmarkten melden een explosie aan activiteit, omdat Russen massaal achterstallig onderhoud proberen in te halen. Installateurs van wifi kunnen de vraag al helemaal niet aan. Het landleven is mooi, maar de moderne Rus wil wel weten wat er zich buiten afspeelt.

‘In de USSR was de datsja de plek om aan de Sovjetrealiteit te ontsnappen. Het was je eigen kleine Hof van Eden,’ zei antropoloog Michail Aleksejevski in The Moscow Times.

‘De datsja heeft een speciale plaats in het hart van Russen. In deze coronatijd herontdekken ze de waarde ervan en ik verwacht dat het – ook als het virus straks is weggeëbd – zo zal blijven.’

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden