Door fout 25.000 gesprekken met advocaten in gevangenis opgenomen

Tussen 2013 en 2018 zijn in gevangenissen naar schatting zo’n 25.000 gesprekken tussen advocaten en hun cliënten opgenomen, terwijl dat niet mag. Vermoedelijk is daarvan 75 keer een gesprek uitgeluisterd door personeel van de gevangenis. 

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.Beeld ANP

Dat concludeert een onderzoekscommissie die in opdracht van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) naar de kwestie keek.

In 2018 bleek dat er een programmeerfout zat in het telefoonsysteem dat in vrijwel alle Nederlandse gevangenissen wordt gebruikt. Daardoor werdem gesprekken tussen advocaten en hun cliënten ten onrechte opgenomen. De commissie vond vervolgens nog een programmeerfout. Beide gebreken waren er al vanaf het moment dat het systeem in gebruik werd genomen in 2013.

Negen maanden

Na acht maanden worden gesprekken automatisch gewist. In de acht maanden voordat de fout werd opgemerkt werden er 3313 gesprekken opgenomen. Op basis van dat aantal schat de commissie dat er sinds 2013 zo’n 25.000 opnames zijn gemaakt.

De onderzoekers keken hoeveel niet-vertrouwelijke telefoongesprekken werden uitgeluisterd, over een periode van negen maanden. Op basis daarvan ramen ze dat van de telefoontjes die tussen 2013 en 2018 deels of geheel werden uitgeluisterd, er ‘circa 75’ tussen advocaten en cliënten waren.

Van de 3313 die werden opgenomen, zijn er volgens de loggegevens overigens geen gesprekken uitgeluisterd. Maar, merkt de commissie op, het is mogelijk om gesprekken te downloaden uit het telefoonsysteem en op een ander systeem te beluisteren. Het is niet uit te sluiten dat dat is gebeurd. “Hierdoor is sprake van een blinde vlek in het onderzoek.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden