Door deze slimme vlonder zwem je nooit meer in vies water

Met de zomerse temperaturen van dit moment lonkt het water. Maar hoe schoon is het Amsterdamse zwemwater eigenlijk? De slimme zwemvlonders van Amsterdecks moeten het ter plekke laten zien.

Zo ziet de Amsterdeck eruit Beeld Rademacher de Vries
Zo ziet de Amsterdeck eruitBeeld Rademacher de Vries

De zwemwaterkwaliteit in de stad is over het algemeen goed. Mede dankzij onder meer het aansluiten van woonboten op de riolering is de gemiddelde waterkwaliteit beter dan zij in heel lange tijd is geweest. Maar dat betekent niet dat het water overal even schoon is.

"Veel mensen zwemmen bijvoorbeeld in het water bij Roest, maar uit metingen blijkt dat hier vaak veel bacteriën in het water zitten. Maar op het moment dat je daar in het water springt, kun je niet weten hoe de situatie op dat specifieke moment is," zegt Christopher de Vries van architectenbureau Rademacher de Vries.

Bij dit jonge bureau wordt al twee jaar met de gemeente, Waternet en Waag Society gewerkt aan Amsterdecks. Dat zijn mobiele zwemvlonders met slimme meetsystemen die ter plekke meer inzicht geven in hoe het met de waterkwaliteit is gesteld.

Verschillende invloeden
Amsterdam telt op dit moment negen officiële zwemplekken, maar ook veertig niet-officiële waar regelmatig gezwommen wordt. Veel van deze locaties voldoen 99 procent van de tijd aan de Europese normen, maar komen toch niet in aanmerking voor een officieel stempel. "Het water in de stad is onderhevig aan veel verschillende invloeden en voldoet daardoor niet altijd aan de normen voor zwemwaterkwaliteit. Wij willen in kaart brengen wanneer dat is en hoe dat zou kunnen komen, zodat we er iets aan kunnen doen," zegt De Vries.

De vlonders worden uitgerust met vier meettoestellen die informatie geven over de actuele waterkwaliteit. Hier zie je de temperatuur van het water, hoe troebel het is en met een speciale kijker kun je onder water zien of er bijvoorbeeld fietsen op de bodem liggen. Een vierde meter geeft een algemeen beeld van de waterkwaliteit.

Informatie
Een zwemadvies volgt er niet uit: het is aan de Amsterdammer om te bepalen of hij wel of niet het water in gaat. Wel biedt het omwonenden de mogelijkheid met informatie over de waterkwaliteit naar bijvoorbeeld de gemeente te stappen. "Wanneer er iets structureel mis is op een bepaald punt, is dat reden om er onderzoek naar te laten doen," aldus De Vries.

Uiteindelijk moet een netwerk van Amsterdecks een gedetailleerder beeld geven van de waterkwaliteit in de stad. Er wordt op verschillende plekken in de stad onderzocht of het plaatsen van een Amsterdeck mogelijk is. De eerste zwemvlonder komt deze zomer bij de Nieuwe Meer, de populairste zwemplek van de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden