Plus

Door Amsterdams hotelbeleid openen snel meer hotels in Amstelveen

Het Amsterdamse beleid om nieuwe hotels de stad uit te jagen, werpt razendsnel vruchten af. In Amstelveen opent het ene na het andere hotel. Alleen reizen de gasten als vanouds naar toeristisch Amsterdam.

Het Ibis Budget en het Cityden in de Amstelveense kantorenwijk Kronenburg Beeld Rink Hof
Het Ibis Budget en het Cityden in de Amstelveense kantorenwijk KronenburgBeeld Rink Hof

314 kamers telt de nieuwe hotelkolos in de Amstelveense kantorenwijk Kronenburg, gevestigd op veertien verdiepingen van de voormalige NRG-kantoortoren. Donderdag ging het hotel open, zaterdag waren er al zeventig kamers verhuurd. "En komende week zitten we vol," zegt Lodewijk van der Meulen van de Amsterdamse eigenaar en exploitant Borealis Hotel Groep (BHG).

Het zijn met 16,5 vierkante meter niet de ruimste kamers, maar met prijzen vanaf 51 euro ook niet de duurste. Zeker niet als in aanmerking wordt genomen dat ze drie slaapplekken bieden.

"Ze zijn heel handig ingericht. Spannender dan de meeste tweesterrenkamers." Maar verder is het echt budget. "We hebben geen restaurant, geen fitness en geen businesscenter." Alleen ontbijt, tegen bijbetaling

Kantoorkolos
Met The Vincent Hotel Group bouwden Van der Meulen en zakenpartner Bart van de Kamp sinds 2010 de ene na het andere leegstaande Amsterdamse kantoorkolos om tot hotel zoals een trits Holiday Inn Expresshotels kris kras door de stad, een Holiday Inn en een Hampton by Hilton in Zuidoost en nog twee hotels rondom Schiphol.

Een jaar geleden verkochten ze de aldus opgebouwde hotelportefeuille aan een groep investeerders. Ook om het hoofd vrij te maken voor nieuwe plannen.

Als Borealis openden ze sindsdien al een Novotel in Hoofddorp, rondden ze in Amsterdam nog twee hotels af (hotel Amstelkwartier en een Holiday Inn aan de Valkenburgerstraat) en werken ze aan luxehotels in Den Haag, Brussel en Antwerpen.

Vlaggenschip
Maar het Amstelveense Ibis Budget is vooralsnog vlaggenschip. "We waren met 'Vincent' vijf jaar geleden al eens bezig geweest met dit gebouw," zegt Van der Meulen. "Toen nog voor studentenhuisvesting, omdat we een hotel op deze plek niet haalbaar vonden."

Maar wat in 2011 nog ondenkbaar was, heeft de hoofdstedelijke strijd tegen de vermeende drukte in de stad aantrekkelijk gemaakt: de handel in leegstaande kantoorkolossen in de regio, die vaak pas na enorme afschrijvingen van eigenaar wisselen, zodat ze tot hotel kunnen worden verbouwd.

Van der Meulen vindt de hotelstop die nu in grote delen van de stad geldt 'kortzichtig'. "Het is heel goed dat ontwikkelingen worden gespreid over de regio, maar Amsterdam moet niet denken dat ze daarmee de drukte in de binnenstad oplossen. Onze gasten stappen in tramlijn 5 en na twintig minuten staan ze alsnog op het Leidseplein. Als zakenman zit je na vijf metrohaltes op de Zuidas, na zes bij de RAI."

Borealis heeft het vizier dan ook bewust op gebieden buiten de stad gericht. "In Amsterdam waren al weinig geschikte leegstaande kantoorgebouwen over. En met het nieuwe beleid mag het op veel plekken niet eens meer. Door dit beleid zal het aantal hotelkamers in de regio Amsterdam de komende jaren sterk achterblijven bij de groei van het aantal bezoekers. Die blijven echt niet weg. Je zorgt alleen maar voor schaarste en torenhoge kamerprijzen."

Hotspot
Dus is Amstelveen nu van een vlek op de landelijke horecakaart plotseling hotelhotspot geworden. Maar dan wel voor de onderkant van de hotelmarkt. "In een kantoorgebied als Kronenburg is een hotel met drie of vier sterren al lastig te exploiteren." Daarom klopte Borealis ook aan bij het Franse Accor, dat met Ibis Budget al twee vestigingen in de Amsterdamse regio heeft.

Voor het gemak is het hotel gesitueerd in 'Amsterdam city south'. "Dat spreekt internationaal meer aan. Voor buitenlanders maakt het helemaal niet uit dat ze in een buitenwijk zitten. Zij kijken anders tegen afstanden aan dan wij."

In de laagbouw van het complex zit inmiddels ook een hotel, van de Amsterdamse shortstayformule Cityden met 81 appartementen, elk met een aparte slaapkamer en een keuken.

Borealis kijkt inmiddels met een schuin oog naar de naastgelegen kantorenwees Bavinckstaete, sinds vorig jaar eigendom van Van der Valk Investments, dat op de nominatie staat verbouwd te worden tot 'businesshotel' met 287 kamers.

In Amstelveen, dat tot nu 162 van de bijna 31.000 hotelkamers in de regio Amsterdam herbergde, wordt momenteel ook gebouwd aan een 140 kamers tellend Aziatisch getint 'feng shuihotel' in het plaatselijke Stadshart en is er nog altijd een Sandtonhotel met 54 kamers in ontwikkeling. Eerder dit jaar opende al boetiek­hotel Amsterdam Forest er met 35 kamers.

Bulderbaan

Voor kantorenwijk Kronenburg is de hotelhausse een uitkomst. De gemeente Amstelveen zou er vanwege de enorme kantorenleegstand graag woningen bouwen, maar dat is vanwege de vliegroutes van de Buitenveldertbaan van Schiphol onmogelijk. De landelijke regels voor geluidshinder en risico's op vliegrampen staan woningbouw er in de weg.

Dat leidt tot de potsierlijke situatie dat in de nieuwe hotels in het gebied straks wel elke nacht ruim 1500 hotelgasten kunnen slapen - bij Cityden soms maanden achtereen - maar dat die niet op dezelfde plek zouden mogen wonen. Helemaal merkwaardig omdat de hotelgasten uitkijken op campus Uilenstede, waar al bijna vijftig jaar 3400 studenten onder de 'Bulderbaan' wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden