Door Al Qaida ontvoerde Sjaak Rijke: 'Help me, alsjeblieft'

Terreurgroep Al Qaida in de Islamitische Maghreb heeft vandaag een videoboodschap van de in Mali ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke naar buiten gebracht. Daarin roept hij de Nederlanders op de regering onder druk te zetten, zodat die ingaat op de eisen van de moslimstrijders.

Still uit de Al Qaida-video met Rijke. Beeld Screenshot
Still uit de Al Qaida-video met Rijke.Beeld Screenshot

'Ik hou mijn regering verantwoordelijk voor elk leed dat mij overkomt', zegt hij. De Engelstalige boodschap is volgens Rijke op 26 september 2014 opgenomen. Hij zegt dat hij ernstige rugklachten heeft en er emotioneel slecht aan toe is. 'Ik zit in extreme omstandigheden en een moeilijke veiligheidssituatie.'

Rijke klaagt dat hij nog niets van Nederland heeft gehoord over onderhandelingen 'terwijl de Amerikaanse regering vijf Talibanstrijders heeft vrijgelaten om één Amerikaanse gevangene te redden'. Hij doelt op de militair Bowe Bergdahl, die in 2009 in Afghanistan was ontvoerd en eind mei werd vrijgelaten.

De boodschap van Rijke eindigt met de woorden: 'Alsjeblieft, help me, alsjeblieft'. Hij heeft een grijze baard en draagt een bril op de punt van zijn neus. Zijn voorhoofd ziet er wat roodverbrand uit.

'Alsjeblieft, help me, alsjeblieft', zegt hij. De boodschap is volgens hem op 26 september 2014 opgenomen. De video zou zijn van het Al Qaida-filiaal 'Al Qaida in de Islamitische Maghreb' (AQIM) en werd vrijgegeven via SITE, een website die de activiteiten van terreurorganisatie volgt.

Rijke, een treinmachinist uit Woerden die in 2011 in Mali in handen viel van Al Qaida, doet een beroep op zijn familie. 'Ik verzoek ze om, samen met het Nederlandse volk, zoveel mogelijk druk uit te oefenen op de regering. Zodat deze serieuze stappen zetten om tot een oplossing te komen. En dat ze reageren op de eisen van de mujahedin.'

Sjaak Rijke in 2012. Beeld AFP
Sjaak Rijke in 2012.Beeld AFP

Meerdere gegijzelden

NS-machinist Rijke uit Woerden werd op 25 november 2011 ontvoerd in Mali, oftewel 'meer dan 1000 dagen geleden', zoals hij in de boodschap zegt. Hij was met zijn vrouw als toerist in de historische stad Timboektoe. Zijn vrouw wist uit handen van de gijzelaars te blijven.

Ook een Zweed en een Zuid-Afrikaan werden ontvoerd. Een Duitse toerist werd doodgeschoten. Vorig jaar en in 2012 kwamen er ook videoboodschappen van Rijke naar buiten.

In de boodschap van maandag spreekt ook de Fransman Serge Lazarevic. Die werd een dag eerder dan Rijke ontvoerd in Mali. Lazarevic werd overmeesterd met zijn landgenoot Philippe Verdon. Die werd in maart 2013 vermoord door de ontvoerders.

Geen commentaar

Nederlandse militairen zijn sinds begin dit jaar in Mali gelegerd om tegen moslimextremisten te strijden. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp wilde maandagavond in het programma Pauw weinig kwijt over de videoboodschap van Rijke. 'Allereerst verschrikkelijk wat die man is overkomen. Het heeft de volle aandacht van Buitenlandse Zaken. Maar alles wat ik erover zeg, daar is hij niet mee gediend.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag 'heeft kennis genomen' van de video. 'In het belang van de betrokkenen kunnen geen nadere mededelingen worden gedaan', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden