Update

Doodvonnis voor 529 moslimbroeders Egypte

Een Egyptische rechtbank heeft vandaag in een keer 529 leden van de Moslim Broederschap ter dood veroordeeld. De moslimbroeders zijn volgens de rechter onder meer schuldig aan moord op een politieagent en aanvallen op burgers en staatseigendommen. Waarschijnlijk zullen de moslimbroeders in beroep gaan tegen de veroordeling.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

In de zaak werden slechts 16 verdachten vrijgesproken, zei een advocaat van de verdediging. De veroordeelden hebben de mogelijkheid om tegen de straf in beroep te gaan. Ook moet de grootmoefti, een hoge islamitische rechtsgeleerde, zich nog over de straf uitspreken.

Bij de uitspraak waren volgens Al Jazeera 123 verdachten aanwezig. De rest is op vrije voeten of voortvluchtig. Het proces is snel verlopen. De rechtbank in Minya, de hoofdstad van de bestuurlijke regio, had slechts twee zittingen nodig om tot een oordeel te komen. Zo'n 700 andere verdachten moeten morgen in de beklaagdenbank verschijnen.

De laatste rechtszaak zal niet voor 28 april gehouden worden, meldt de BBC. De veroordeelden hebben dus tot die datum de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

De woordvoerder van de Moslim Broederschap in Londen, Abdullah el-Haddad, zegt tegen de BBC dat de veroordeling aantoont dat Egypte nu een dictatuur is. 'Het is misschien slechts een bedreigende boodschap, er zullen mensen in beroep gaan en de beslissing van de rechtbank verandert mogelijk nog, maar dit is het nieuwe Egypte van na de coup. Dit is de nieuwe dictatuur die Abdul Fattah al-Sissi (een potentiële presidentskandidaat, red.) wil bewerkstelligen.'

Morsi
Het Egyptische leger zette vorige zomer de islamistische president Mohamed Morsi af. Sindsdien laten de machthebbers in het land geen mogelijkheid onbenut om de Moslim Broederschap hard aan te pakken. De broederschap is sinds de afzetting weer een verboden organisatie. Duizenden leden en vermeende leden werden de afgelopen maanden opgepakt.

Gevangenissen overvol
Het Egyptische gevangenissysteem heeft de grootste moeite om de toevloed van gedetineerden te verwerken. Politiebureaus en tijdelijke gevangenissen, onderdeel van politie-opleidingskampen, huisvesten veel van de gevangenen, die vaak maanden moeten wachten tot ze worden aangeklaagd. Volgens mensenrechtenorganisaties worden gevangenen niet systematisch gemarteld maar is wel sprake van 'excessieve wreedheid'.

Demonstraties
Aanhangers van Morsi hebben intussen diverse malen massaal gedemonstreerd voor zijn terugkeer. Daarbij kwam het diverse keren tot gewelddadige botsingen met ordetroepen, waarbij honderden mensen om het leven kwamen.

Supporters van Morsi tijdens een demonstratie eind 2013. Beeld ap
Supporters van Morsi tijdens een demonstratie eind 2013.Beeld ap

De Moslim Broederschap bestaat al sinds 1928, maar was decennialang verboden en bleef noodgedwongen ondergronds. De beweging werd soms wat vrijheid gegund, maar de leiders moesten vaak vrezen voor arrestatie en jarenlange hechtenis. Na de val van de autocratische president Hosni Mubarak in 2011 kwam de beweging aan de macht en werd moslimbroeder Morsi president - tot het leger ingreep.

Munitie voor rechtszaken
Ook voor Morsi's val moest zijn islamistische organisatie zich voortdurend voor de rechter verweren. De moslimbroeders hoopten zich in maart dit jaar voortaan te vrijwaren van aanvallen door hun beweging in te schrijven als non-gouvernementele organisatie. Maar de onduidelijke verhouding tussen hun nieuwbakken ngo en hun politieke partij bood tegenstanders nog genoeg munitie voor tal van rechtszaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden