Doodgestoken rover Goudspeurders zelf veroordeeld voor moord

De man die in juni is doodgestoken door de goudhandelaar in de De Clercqstraat die hij waarschijnlijk wilde beroven, is Remy W. (49). Die werd zelf eerder van twee moorden verdacht. Voor één kreeg hij zeventien jaar cel.

Paul Vugts en Eric Slot
Politie voor de deur van Goudspeurders, na de overval. Beeld Rink Hof
Politie voor de deur van Goudspeurders, na de overval.Beeld Rink Hof

Remy W. was een vaste klant van de goudhandel, Goudspeurders. Hij had 26 juni een afspraak. Hij had de eigenaar gezegd dat een vriend van hem zou komen om handelswaar aan te bieden, en gevraagd of de inkoper voldoende geld voorhanden had. Waarschijnlijk was dat een smoes om zich er van te verzekeren dat voldoende buit te halen viel. W. viel de goudhandelaar aan met een vleesvork.

In een worsteling werd de handelaar in de hartstreek geraakt, maar wist die de vork te bemachtigen en hij moet W. daarmee hebben gestoken - al zegt hij zich dat niet te herinneren. W. vluchtte en overleed in de Elisabeth Wolffstraat.

W., ooit sloper van beroep, had een bedenkelijke staat van dienst, is te lezen op de website moordatlas.nl, waarop de eerdere moorden uitgebreid zijn beschreven.

Cognacmerk
In 1992 werd de naar een cognacmerk vernoemde alcoholist Remy Martin W. er van verdacht dat hij zijn toen 24-jarige ex Judith van Woerkom in haar huis in de Blankenstraat had gewurgd met een elektriciteitskabel.

De aan zowel drank als drugs verslaafde W. ontkende, maar zei het hele weekend dronken te zijn geweest, waardoor hij zich niets van zijn gangen herinnerde. Hij kreeg van de rechtbank zes jaar celstraf, maar werd door het gerechtshof vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Steen in kous
Zesenhalf jaar na de moord op Van Woerkom lag barman Gijsbert Dekker van café annex slijterij Amstelvaart aan de Ceintuurbaan dood in de zaak. Hij had vier steekwonden in de hartstreek, zijn schedel was ingeslagen met een steen in een voetbalkous. De kassa was opengebroken en leeggehaald.

W. bleek de laatste klant. Hij erkende in de kroeg te zijn geweest, maar zei dat hij op het toilet was om te braken toen hij een ander had horen binnenkomen. Toen hij na twintig minuten wat opgeknapt uit de wc kwam, trof hij Dekker dood in het verder lege café, zei hij de rechtbank.

Omdat hij al eerder 'onterecht' had vastgezeten na een moord, was hij in paniek gevlucht. De rechtbank geloofde hem niet en veroordeelde hem tot zeventien jaar cel. Dit keer werd zijn straf in hoger beroep bevestigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden