Doodgeschoten tiener Ferguson door zes kogels geraakt

Michael Brown, de donkere tiener wiens dood aanleiding was tot aanhoudende protesten in de Amerikaanse stad Ferguson, is door ten minste zes kogels geraakt. Dat is volgens de advocaat van de familie van de 18-jarige Brown gebleken uit een onafhankelijke autopsie.

AP
De advocaat van de familie Brown wijst naar een tekening waarop te zien is waar Michael Brown is geraakt. Beeld REUTERS
De advocaat van de familie Brown wijst naar een tekening waarop te zien is waar Michael Brown is geraakt.Beeld REUTERS

Brown werd op 9 augustus doodgeschoten door een politieagent. Volgens de politie had de tiener met de agent gevochten en geprobeerd diens wapen te bemachtigen. Getuigen zeggen echter dat Brown, die ongewapend was, werd doodgeschoten terwijl hij met zijn handen omhoog stond.

Volgens een door de familie aangetrokken patholoog kan uit de autopsieresultaten vooralsnog niet worden afgeleid wat zich precies heeft afgespeeld. Een kogelwond in een arm van de tiener kan zijn ontstaan terwijl hij de handen omhoog had, 'maar dat weten wij niet', zei de patholoog, Shawn Parcells.

Schampwond op arm
Een schampwond op de rechterarm van Brown kan volgens Parcells op verschillende manieren zijn ontstaan, misschien terwijl hij met zijn rug naar de schutter toegekeerd stond, of terwijl hij die in het gezicht keek met zijn handen omhoog of anderszins in een afwerende houding.

De autopsie werd verricht door Michael Baden, voormalig medisch hoofdonderzoeker van New York City. Hij stelde vast dat een van de kogels aan de bovenkant Browns schedel was binnengedrongen, wat zou suggereren dat hij zijn hoofd voorovergebogen had.

De dood van Brown heeft het leven in Ferguson veranderd. Sinds ruim een week demonstreren inwoners tegen politiegeweld en racisme. De stad heeft een overwegend zwarte bevolking, maar het meerendeel van de politieagenten is blank. De politie zou discriminerend optreden tegen zwarte inwoners. De dood van Brown was voor veel inwoners de druppel. De gouverneur van Missouri heeft vandaag soldaten van de Nationale Garde ingezet om de orde in de stad terug te brengen.

Sinds de dood van Brown vinden in Ferguson rellen plaats tussen boze inwoners en de politie. Beeld belga
Sinds de dood van Brown vinden in Ferguson rellen plaats tussen boze inwoners en de politie.Beeld belga

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden