Doodgeschoten mannen waren Saïd (21) en Youssef (28)

De jonge mannen die zaterdagavond rond half elf  zijn geliquideerd tijdens een wilde achtervolging en schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, zijn de 21-jarige Saïd en de 28-jarige Youssef uit Bos en Lommer.

Heiba Targhi Bakkali/Paul Vugts
De beschoten Range Rover. Beeld anp
De beschoten Range Rover.Beeld anp

De slachtoffers zijn Amsterdammers van Marokkaanse origine. Allebei zijn, zoals dat heet, 'bekenden van de politie', al wil de politie niet zeggen in wat voor misdrijven zij eerder verwikkeld waren. Een derde en mogelijk nog een vierde man die in hun klemgereden zwarte Range Rover zaten, zijn voortvluchtig.

Ook in de auto van de schutters, een gestolen zilvergrijze Audi A4 stationwagen, zaten volgens getuigen drie of vier mannen. Zeker twee van de inzittenden hebben met automatische wapens geschoten - vanuit de auto en nadat ze de slachtoffers te voet hadden achtervolgd. Het omvangrijke politieteam is druk doende uit de verklaringen van zeer veel getuigen de loop van de gebeurtenissen te destilleren.

Veel kogels
De beide slachtoffers zijn door veel kogels geraakt. De één stierf op straat, in de Tweede Keucheniusstraat, de ander werd van de Van Bossestraat zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, maar overleed daar al snel. Op de Haarlemmerweg zetten twee motoragenten de achtervolging in op de vluchtauto.

De één zat al achter de Audi aan, de tweede wachtte die op de kruising met de Australiëhavenweg op, toen zij daar vanuit de auto met automatische wapens werden beschoten. Zij konden wegduiken. Een trits getuigen meldt dat ook een zwarte Volkswagen Golf een rol heeft gespeeld in de schietpartij, maar de recherche weet nog niet of dat klopt.

Vandaag in Het Parool: 'Hij sprak niet, hij bibberde alleen'.

Infographic van de schietpartij. Beeld Het Parool
Infographic van de schietpartij.Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden