Video

Doodgeschoten man in Zeeburg was beroepscrimineel

De man die gisteravond is doodgeschoten in Zeeburg is de beruchte Amsterdamse crimineel Derkaoui van der Meijden (34), bekend als 'Derk' of 'Pirki.'

Maarten van Dun en Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hij werd rond 23.15 uur door verscheidene salvo's uit een automatisch wapen geraakt bij de Entrepotbrug. Volgens getuigen is er eerst geschoten op de Zeeburgerkade, waarna Van der Meijden over de Entrepotbrug naar de Borneokade rende, op de voet gevolgd door twee mannen. Daar werd opnieuw geschoten.

De Nederlands-Marokkaanse Van der Meijden stierf in het ziekenhuis. Hij droeg een kogelwerend vest.

Kalasjnikov
Een getuige zag de twee schutters, die donkere kleding droegen, aan komen lopen. Even later zag hij hen over de brug rennen, kennelijk in de achtervolging. Eén van hen droeg onder zijn arm 'iets langwerpigs'. De getuige herkende het geluid van een kalasjnikov toen er werd geschoten.

De politie is op zoek naar een donkere scooter die kort na de schietpartij richting Panamalaan reed.

Van der Meijden werd verdacht van betrokkenheid bij de wildwestschietpartij in december 2012 in de Staatsliedenbuurt, waarbij Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) met veel kogels werden geliquideerd. Benaouf A., het belangrijkste doelwit, ontsnapte door in het water aan het Van Bossepad te springen.

Onderwereldvete
Volgens onder anderen Benaouf A. had Van der Meijden eerder die maand al de Amsterdamse crimineel Patrick Brisban doodgeschoten in Diemen. A. noemde Van der Meijden en diens beste vriend professionele huurmoordenaars.

De liquidatie van Van der Meijden lijkt te passen in de onderwereldvete die de laatste jaren al vele criminelen het leven heeft gekost in Amsterdam en omgeving. Volgens Benaouf A. liet Van der Meijden zich inhuren door onder anderen Gwenette Martha, die zelf op 22 mei is doodgeschoten. Zeker zeven mannen zijn in dit conflict de laatste jaren vermoord.

Lees vandaag (19-8) een uitgebreid profiel van Derk van der Meijden in Het Parool: 'Pirki' ook verdachte in wildwestschietpartij Staatsliedenbuurt.'

Kijk hieronder naar de toelichting van Parool-misdaadjournalist Paul Vugts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden