Doodgeschoten man in Nieuw-West is crimineel Cartney Kronstadt (27)

De man die zaterdag is doodgeschoten in de Cornelis Outshoornstraat in Nieuw-West is Cartney Kronstadt (27), die in 2010 werd veroordeeld tot 16 jaar cel voor moord, een gewelddadige beroving en een poging tot een woningoverval.

Maarten van Dun en Paul Vugts
De schietpartij vond plaats in de Cornelis Outshoornstraat in Nieuw-West Beeld Maarten van Dun
De schietpartij vond plaats in de Cornelis Outshoornstraat in Nieuw-WestBeeld Maarten van Dun

Kronstadt raakte dodelijk gewond bij een ruzie die uitdraaide op een schietpartij in het huis van de 59-jarige Amsterdamse oud-cafébaas Peter L. - die zelf gewond raakte. Kronstadt werd vlakbij de woning van L. gevonden door leden van het arrestatieteam dat op de melding van schoten was afgekomen. Hij lag in een onderdoorgang van de flat. Hoewel nog werd gepoogd hem te reanimeren, overleed hij ter plekke.

Kronstadt, van Antilliaanse komaf, was bepaald geen onbekende in het criminele circuit. Hij werd in 2010 door de Utrechtse rechtbank tot 16 jaar cel veroordeeld voor een aantal gewelddadige delicten, waaronder het medeplegen van een moord. De moordzaak draaide om een dodelijke ripdeal (drugsdiefstal) op 13 januari 2008: op de Dickensweg in Utrecht werd een dertigjarige man van zeer dichtbij doodgeschoten, terwijl hij op de grond lag. De officier van justitie sprak destijds van 'een executie'.

Het slachtoffer was even daarvoor weggevlucht uit een auto met daarin Kronstadt en zijn mededader Leonard S. (1982). De mannen achtervolgden hem, sloegen hem neer met een pistool en schoten hem dood. Enkele weken na de moord pleegde Kronstadt in Breda nog een gewelddadige beroving en was hij betrokken bij een poging om een gewapende overval te plegen op een woning in Eindhoven.

Bedrijfsrisico
Dat hij ondanks de dodelijk afgelopen ripdeal gewoon doorging met criminele activiteiten rekende de rechtbank hem zwaar aan. De rechtbank noemde Kronstadt 'een man die al op jonge leeftijd heeft gekozen voor criminele activiteiten om in zijn inkomen te voorzien, waarbij hij vuurwapengeweld op geen enkele manier schuwt en de gevolgen daarvan als een kennelijk acceptabel bedrijfsrisico beschouwt'.

Leonard S. kreeg van de rechter dertig jaar cel, nadat de officier van justitie levenslang had geëist omdat S. ten tijde van de moord slechts enkele dagen op vrije voeten was na een gevangenisstraf van negen jaar voor twee pogingen tot doodslag.

Beiden gingen in hoger beroep. Hoewel er aanwijzingen waren dat niet Kronstadt maar Leonard S. de dodelijke schoten had gelost, oordeelde het Amsterdamse Gerechtshof in 2012 dat zowel Kronstadt als S. schuldig waren aan doodslag. Kronstadt kreeg van het Hof opnieuw 16 jaar cel, terwijl Leonard S. 22 jaar de cel in moest.

Vrije voeten
Kronstadt en Leonard S. gingen tegen de straf in cassatie bij de Hoge Raad, en met succes (zie kader). Recentelijk kwam hij gefaseerd vrij, mede omdat het Hof zijn zaak nogmaals moest behandelen. Hij had sinds zijn aanhouding in 2008 bovendien al een flink deel van de straf in de cel gezeten. Of hij na een definitieve veroordeling nog terug naar de gevangenis had gemoeten, is niet bekend.

Kronstadt was zwakbegaafd en bracht zijn jeugd in internaten door, waar hij slechts beperkt scholing genoot. Zowel zijn vader als zijn oom waren vermoord toen hij een tiener was. Voor zijn achttiende levensjaar werd hij al meerdere keren veroordeeld tot maandenlange jeugddetentie voor diefstallen met geweld.

Ajax-hooligan
Terwijl Kronstadt gedetineerd was, moest hij nog voor de rechtbank verschijnen voor zijn betrokkenheid bij de zeer gewelddadige mishandeling van een medegevangene in de penitentiaire inrichting in Leeuwarden.

Kronstadt zou samen met drie medegevangenen, waaronder de voor moord veroordeelde Ajax-hooligan Rick Halman, een andere gevangene zo zwaar hebben mishandeld dat die ernstig gewond raakte. Het slachtoffer zat een levenslange celstraf uit. Allen werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het hoger beroep in die zaak liep nog toen Kronstadt afgelopen zaterdag werd doodgeschoten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden