Update

Doodgeschoten man in Amsterdam-Osdorp is crimineel Baris Önder (26)

De man die vannacht in zijn auto is geliquideerd in de S.F. van Ossstraat in Amsterdam-Osdorp, is crimineel Baris Önder (26). De Amsterdammer van Turkse komaf was net als zijn vader Atilla zeer bekend in het milieu.

Paul Vugts
De politie doet onderzoek bij de auto waar de man is doodgeschoten. Beeld anp
De politie doet onderzoek bij de auto waar de man is doodgeschoten.Beeld anp

Önder reed in zijn auto die rond tien over twee met een automatisch wapen werd doorzeefd. Hij botste tegen verscheidene geparkeerde auto's en stierf achter het stuur. De schutter(s) zijn vermoedelijk gevlucht in een Volkswagen Golf, in de richting van de Pieter Calandlaan.

Hoewel pas midden twintig, was Önder in vele conflicten en strafrechtelijke onderzoeken verwikkeld. Op 10 december was in de Uiterwaardenstraat, Rivierenbuurt, al zijn jeugdvriend en compagnon Murat Garki geliquideerd, 25 jaar oud.

Maanden voorlopige hechtenis
Önder en Garki waren kort verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Aytas Göraler in januari vorig jaar in West. Göraler had in het verleden club The Sand in Westpoort uitgebaat, waarin Baris' vader Atilla 'Atti' Önder had geïnvesteerd. Die moordzaak werd al snel geseponeerd.

Önder junior en Garki werden ook verdacht van het afpersen en ontvoeren van een drugshandelaar in Julianadorp en Purmerend in april 2013. De man was meerdere dagen vastgehouden. Aanleiding was een ruzie om een verdwenen partij synthetische drugs. Tijdens een huiszoeking na zijn arrestatie waren bij Önder twee vuurwapens gevonden. Daarover liep nog een grote strafzaak, waarin zowel Önder als Garki na maanden voorlopige hechtenis waren vrijgelaten door de rechtbank van Haarlem.

Handel in (automatische) wapens
Drie jaar eerder, in maart 2010, zouden de twee een woningoverval hebben gepleegd waarbij ze de bewoner, een drugshandelaar, gewapenderhand zouden hebben afgeperst. Die kwestie draaide om een partij heroïne. Önder junior en Garki werden veroordeeld, maar het hoger beroep tegen Önder liep nog.

In oktober 2012 reden Baris Önder en Garki in een door de recherche opgezette verkeersfuik in de Derkinderenstraat in Overtoomse Veld. Na een korte vlucht werden ze gepakt met een vuurwapen in hun auto. Behalve dat wapen werd bij hen een soort van administratie gevonden die leek te handelen over de handel in (automatische) vuurwapens. Garki werd veroordeeld, Önder niet, maar ook die strafzaak liep nog in hoger beroep.

Beoogd doelwit
Vader Atilla Önder, die in het verleden in Amsterdam verscheidene coffeeshops had, is in Turkije al jaren verwikkeld in een grote strafzaak rond drugshandel en liquidaties. Daarin is hij onlangs opnieuw veroordeeld tot een langdurige gevangenisstraf.

Zelf was Önder senior volgens justitie een beoogd doelwit van een groep criminelen die in het grote Amsterdamse liquidatieproces Passage in hoger beroep terechtstaan voor een reeks onderwereldmoorden. Önder zou aan een liquidatie zijn ontkomen doordat hij net op tijd was verhuisd uit een villa in Aerdenhout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden