'Doodgeschoten Gibrald Archibald was meelopertje en geen zware jongen'

Gibrald Archibald (33), die zaterdagnacht is doodgeschoten in Bijlmerflat Hoogoord, wordt getypeerd als een criminele krabbelaar, al had hij een flink strafblad.

Paul Vugts
De flat waar de schietpartij plaatsvond. Beeld Google Maps
De flat waar de schietpartij plaatsvond.Beeld Google Maps

Hij stond ingeschreven in Zaandam, maar Gibrald Hesus Archibald (1979), 'Loppy' of 'Roger' voor intimi, was in alles een jongen van de Bijlmer, waar hij meestal verbleef en vele kennissen had, veelal in het milieu. Ingewijden zagen in hem geen grote jongen in de georganiseerde misdaad, eerder een criminele hosselaar, maar hij had toch een serieus strafblad rond geweld en wapens.

Op 1 maart kreeg hij nog een jaar cel voor een schietpartij op het parkeerdek bij de flat Hofgeest - vlak bij de parkeergarage van Hoogoord waar hij nu is doodgeschoten én vlak bij het belangrijkste politiebureau van de Bijlmer, aan de Flierbosdreef.

Dat Archibald ten tijde van de schietpartij amper zes maanden vrij was uit de gevangenis, woog de rechtbank mee. Hij was in het najaar van 2010 veroordeeld nadat hij in Zaandam was aangehouden met een vuurwapen in zijn auto, en voor een straatroof een jaar daarvoor in Amsterdam.

Zijn langste straf, voor verreweg zijn zwaarste delict, dateert echter van veel eerder, toen een akkefietje volledig uit de hand was gelopen. Archibald had een auto gekocht in Amsterdam-Noord, waaraan naar zijn smaak vervolgens te veel bleek te mankeren. Hij ging verhaal halen en kreeg een hooglopende ruzie met de zoon van de verkoopster. Hij schoot hem dood. Doodslag, oordeelde de rechtbank, wat hem een lange celstraf opleverde.

Meelopertje
Jeroen van Weers was 'al vijftien of zeventien jaar' Archibalds advocaat en zegt niet te snappen dat die dit weekend is doodgeschoten. 'Ik ken hem als een aardige gast die heel betrokken was bij zijn kinderen. Misschien modderde hij wat aan in de kleinere criminaliteit en hij kende in Zuidoost heel veel mensen, maar hij was zeker geen zware jongen', zegt Van Weers. 'Als hij bakken geld had, heeft hij dat in elk geval goed verborgen weten te houden. Ik zag hem als een meelopertje.'

De politie zoekt informatie over een auto die na de moord, rond één uur 's nachts, met piepende banden zou zijn weggereden. In tv-programma Opsporing verzocht roept ze dinsdagavond getuigen op zich te melden als ze Archibald kennen, hem kort voor zijn dood nog hebben gezien of iets van de schietpartij weten.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden