Dood van Kaddafi is opstekertje voor president Obama

De dood van de Libische leider Muammar Kaddafi komt voor de Amerikaanse president Barack Obama niet ongelegen. Het laat namelijk zien dat hij in staat is om vijanden uit te schakelen, zonder dat daarbij Amerikaanse militairen om het leven komen. Zoals in Irak en Afghanistan gebeurde.

Obama gisteren in de tuin van het Witte Huis. Beeld reuters
Obama gisteren in de tuin van het Witte Huis.Beeld reuters

Met opgeheven hoofd kon Obama gisteren de tuin van het Witte Huis betreden, om een perstoespraak te houden naar aanleiding van de dood van Kaddafi. De wereld is weer een moordenaar en dictator kwijtgeraakt, met behulp van niet in de laatste plaats de VS, en daarbij is geen enkele Amerikaan omgekomen. Dat was indirect zijn boodschap.

Het is een uitgelezen gelegenheid om te laten zien dat hij het beter doet dan zijn voorganger, de Republikein George W. Bush, die de Amerikanen immers opscheepte met de slepende conflicten in Irak en Afghanistan. Vice-president Joe Biden pakte de kans met beide handen aan en liet gisteren weten dat dit een teken is van hoe de VS in de toekomst met internationale conflicten om zal gaan. De Irak- en Afghanistan-conflicten worden immers ook al versneld afgebouwd.

Verkiezingen
Maar het is zeer de vraag of Obama hiervan zal profiteren bij de presidentsverkiezingen van 2012. Daarbij spelen die internationale conflicten namelijk geen rol van betekenis: het gaat vrijwel volledig over de in crisis verkerende Amerikaanse economie.

Toch zal de situatie in Libië het algemene aanzien van de president vergroten, en dat is altijd mooi meegenomen. De kritiek die Obama aan het begin te verduren kreeg - hij zou te laat gereageerd hebben en de VS nodeloos in een nieuw slepend conflict hebben gemanouvreerd - kan hij nu met gemak wegwuiven. Want het is immers goed afgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden