Update

Dood van Eluana vergiftigt klimaat in Italië

De 38-jarige Eluana Englaro raakte op haar twintigste in coma door een auto-ongeluk. Twee jaar daarna concludeerden artsen dat zij nooit meer uit haar coma zou ontwaken. Sindsdien vocht haar vader Beppe (foto) voor de mogelijkheid Eluana 'waardig' te laten sterven. Foto ANP/Stefano Cardini Beeld
De 38-jarige Eluana Englaro raakte op haar twintigste in coma door een auto-ongeluk. Twee jaar daarna concludeerden artsen dat zij nooit meer uit haar coma zou ontwaken. Sindsdien vocht haar vader Beppe (foto) voor de mogelijkheid Eluana 'waardig' te laten sterven. Foto ANP/Stefano Cardini

ROME - Eluana Englaro is gestorven en ze laat een door en door vergiftigd land achter. Ook gisteren ontbrak de piëteit en het respect voor de 38-jarige vrouw en haar familie, die door de hoogste kerkelijke en politieke gezagsdragers voor moordenaars en beulen werd uitgemaakt.

Zowel het lijfblad van het Italiaanse episcopaat, L'Avvenire, als dat van premier Silvio Berlusconi, Il Giornale, gingen door met hun campagne en hadden op de voorpagina vrijwel dezelfde tekst: 'Ze hebben haar vermoord.' De bisschoppen noemen vader Beppino Englaro in een artikel 'zowel rechter als beul'.

Op de televisie mocht iedereen het gisteren nog eens dunnetjes overdoen, en zelfs suggereren dat Eluana was gestorven door een dodelijke injectie en niet doordat haar voedingssonde was weggenomen. De verwachting was dat ze namelijk nog zeker een week zou leven.

''Het lijkt me redelijk om te twijfelen en een onderzoek te eisen,'' zei Roberto Formigone, de gouverneur van de Milanese regio Lombardije, die alle klinieken in Lombardije had verboden Eluana op te nemen. Hij vindt het verdacht dat Eluana is gestorven op het moment dat een wetsvoorstel dat haar 'moest redden', was ingediend door de regering.

Om aan alle twijfel een eind te maken werd er gistermiddag al autopsie gepleegd op het lichaam van Eluana, kort nadat haar vader het ziekenhuis in Udine had bezocht waar zijn dochter is overleden. Het OM zal waarschijnlijk vandaag al beslissen of er reden is over te gaan tot strafvervolging.

Italië is in een week tijd volledig gepolariseerd, elke terughoudendheid lijkt zoek. President Giorgio Napolitano riep gisteren op tot 'gemeenschappelijke reflectie', maar werd zelf door leden van de regeringscoalitie, nog steeds indirect, voor moordenaar uitgemaakt. Het wordt Napolitano niet vergeven dat hij zich heeft gekant tegen een volgens hem ongrondwettelijk regeringsdecreet, dat onmiddellijk van kracht had moeten worden.

Het parlement besloot wel meer tijd te nemen voor een wet, die nu niet meer op maat van de zaak-Eluana hoeft te worden gesneden. De oppositie denkt aan een wet op een 'biologisch testament', waarin mensen kunnen aangeven wat er met hen moet gebeuren op het moment dat ze de dood in de ogen kijken. Maar de regeringspartijen en het Vaticaan willen in zo'n wet weer zoveel beperkingen opnemen dat er van enige zelfbeschikking weinig overblijft.

De schrijver Umberto Eco vindt dat Italië 'wordt geregeerd vanuit het Vaticaan', en volgens de oppositie heeft Berlusconi de zaak-Eluana 'schandalig misbruikt'.

Maar terwijl de al zwakke oppositie verder verdeeld is geraakt, is Berlusconi erin geslaagd - zo kan worden afgeleid uit de eerste opinieonderzoeken - met het verstrijken van de tijd en het oplopen van de emoties, een meerderheid van de Italianen achter zich te krijgen. Dat is opmerkelijk, want een ruime meerderheid was het tot voor kort eens met de vader van Eluana.

Volgens de (katholieke) oppositiepoliticus Marco Follini wil Berlusconi de situatie uitbuiten en aansturen op verkiezingen. Een nog grotere meerderheid zou hem in staat stellen de grondwet zo te wijzigen dat hij zonder president en lange parlementaire procedures kan regeren. ''Hij is ongeduldig, de populistische avonturier in hem komt weer boven. We zijn gewaarschuwd,'' zegt Follini. (EELCO VAN DER LINDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden