Plus

Dood Ali Kaynak dieptepunt in geweld rond Halal Fried Chicken

Met het doodschieten van eigenaar Ali Kaynak (48) is een voorlopig dieptepunt bereikt in het geweld rond de Amsterdamse fastfoodketen Halal Fried Chicken. Wat is er aan de hand?

Maarten van Dun
Na de schietpartij vluchtten drie mannen weg, terwijl Kaynak zwaargewond achterbleef. Beeld .
Na de schietpartij vluchtten drie mannen weg, terwijl Kaynak zwaargewond achterbleef.Beeld .

In 2014 richtten drie Turkse Amsterdammers samen een restaurant op dat de concurrentie moet aangaan met grote internationale fastfoodketens. De ondernemers hebben slim een niche gevonden: islamitische klanten willen immers halal eten en de koopkracht van moslims neemt toe.

Met gefrituurde halalkip kan Halal Fried Chicken (HFC) de wereld gaan bestormen. Concurrenten als Kentucky Fried Chicken, het grote voorbeeld van HFC, mogen hun borst natmaken. Drijvende kracht achter het concept is Ali Kaynak (1969), geboren in Centraal-Turkije en al jaren de uitbater van een bekend Turks restaurant in Nieuw-West.

Drie jaar later telt Halal Fried Chicken vijf vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Die razendsnelle uitbreiding gebeurt met eigen geld.

Geen geluk
De drie zakenpartners vergaat het minder goed. Eén van de oprichters vertrekt als zijn broer in een van de Amsterdamse vestigingen slaande ruzie krijgt met Kaynak, waarbij een kippentang als wapen wordt gebruikt. De tweede zakenpartner wordt in zijn been geschoten, voor de deur van HFC aan de Burgemeester De Vlugtlaan in Nieuw-West. De man overleeft het.

Dat geluk heeft Ali Kaynak niet. Hij wordt maandagavond door onbekenden doodgeschoten.

De dood van Kaynak is het dieptepunt in een woelig jaar voor Halal Fried Chicken, waarin opmerkelijk genoeg de couppoging in Turkije telkens wordt genoemd als katalysator voor conflicten.

Op de achtergrond lijkt rond HFC echter een ordinaire zakelijke ruzie te spelen. Onduidelijk is welk verband er is met het geweld dat sinds de zomer van vorig jaar telkens plaatsvindt bij HFC.

Loyaliteit
Terug naar juli 2016, als de onrust binnen HFC voor het eerst zichtbaar wordt. Na de mislukte Turkse staatsgreep, die volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan was georganiseerd door de geestelijke Fetullah Gülen, staan Gülenaanhangers wereldwijd op gespannen voet met supporters van Erdogan. Op internet circuleren al snel lijsten met bedrijven van vermoede Gülen­isten, met de oproep die te boycotten.

Ook Halal Fried Chicken belandt op zo'n lijst, tot grote schrik van Ali Kaynak. Hij vertelt aan het AD dat hij weliswaar 'loyaliteit' voelt aan Gülen, maar zichzelf niet als aanhanger beschouwt. "Een ondernemer moet zich met zijn werk bezighouden, niet met politiek," zegt Kaynak begin augustus tegen BNR Nieuwsradio.

Een week later komt het in de vestiging van Halal Fried Chicken op Plein '40-'45 tot een handgemeen tussen Kaynak en de broer van één van de medeoprichters van HFC. Die broer is ook actief in de zaak en prijkt zelfs op de eigendomspapieren, in tegenstelling tot de broer die in werkelijkheid medeoprichter van de zaak is.

Op bewakingsbeelden van die vechtpartij is te zien hoe de mannen tussen de etende gasten slaags raken. Kaynak gaat de broer van zijn compagnon met een kippentang te lijf.

Ooggetuigen zeggen later dat de politieke gebeurtenissen in Turkije aanleiding zijn voor de ruzie tussen de zakenpartners.

Kaynak zou het verwijt hebben gekregen een 'Gülenist' te zijn, en zijn bedreigd door de broers, die juist Erdoganaanhangers zouden zijn.

De compagnon ontkent dat destijds: hij zegt dat een zakelijk conflict de oorzaak van de ruzie was. De broers willen nu niet reageren.

Na de vechtpartij vertrekken de compagnon en zijn broer bij Halal Fried Chicken, maar ze verdwijnen bepaald niet uit beeld. Aan de overkant van HFC beginnen de broers drie maanden later hun eigen kiprestaurantketen: ze noemen het HBC, Halal Burgers & Chicken. Een bedrijfsleider van HFC verhuist mee.

Hoe Ali Kaynak dacht over zijn concurrent aan de overkant van de straat, is onbekend.

Bij HFC vertrekt op 1 januari 2017 ook de laatst overgebleven compagnon van Kaynak. Een andere Turkse Amsterdammer, actief in het bestuur van D66 Nieuw-West, neemt zijn plaats in.

Dikke rookwolken
Maar na de ontvlechting tussen de compagnons wordt het niet rustiger rond Halal Fried Chicken. In februari ontslaat het restaurant een medewerker die stiekem in de omzetsystemen kijkt, al zijn er geen aanwijzingen dat het conflict tussen de zakenpartners een rol speelt.

In april sticht een onbekend gebleven man brand in Halal Fried Chicken, waarna dikke rookwolken uit het restaurant slaan. Twee schoonmakers weten net op tijd weg te komen.

Op 18 augustus wordt de oud-compagnon van Kaynak, op 1 januari vertrokken, voor de deur van Halal Fried Chicken op de De Vlugtlaan in zijn been geschoten. Meerdere schutters ontkomen, het slachtoffer is aanspreekbaar als hij naar het ziekenhuis wordt gebracht.

Maandagavond zit Ali Kaynak kort voor middernacht achter het stuur van zijn Opel Insignia, die staat geparkeerd voor de deur van de eerste vestiging van Halal Fried Chicken. Een aantal onbekende schutters opent het vuur en Kaynak wordt meerdere keren geraakt. Zwaargewond blijft hij achter, de volgende ochtend overlijdt hij.

Lees terug: Slachtoffer schietpartij Vlugtlaan is HFC-eigenaar Ali Kaynak

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden