Donorkinderen melden zich massaal aan bij dna-databank

Donorkinderen staan massaal wangslijm af aan de Fiom KID-DNA Databank. Het aantal aanmeldingen per maand is meer dan verdubbeld.

Donorkinderen Merel-Lotte Heij, Joey Hoofdman, Wilma Huisman en Yonathan Heij na afloop van de uitspraak in het kort geding over de afname van DNA-materiaal van de overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, begin juni. Beeld anp
Donorkinderen Merel-Lotte Heij, Joey Hoofdman, Wilma Huisman en Yonathan Heij na afloop van de uitspraak in het kort geding over de afname van DNA-materiaal van de overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, begin juni.Beeld anp

Fiom, specialist bij afstammingsvragen, heeft moeite om te voldoen aan de groeiende vraag.

De databank telt nu 1200 donorkinderen en donoren, die elkaar via dna-matches hopen te vinden. "Gemiddeld krijgen we maandelijks tien tot vijftien nieuwe aanmeldingen," zegt Fiom-directeur Ellen Giepmans. "Maar in mei waren dat er 40 en in de eerste week van juni al twintig." Ook Stichting Donorkind wordt platgebeld.

Jan Karbaat
De grote publiciteit rond de zoektocht van donorkinderen naar hun verwekker en de misstanden in spermakliniek Bijdorp van Jan Karbaat, veroorzaken veel onrust.

Fiom heeft het ministerie van VWS gevraagd om extra geld. Verscheidene belangenorganisatie pleiten voor gratis dna-onderzoek.

Petitie
Nu moeten donorkinderen en donoren fors betalen voor de databank. Dat weerhoudt velen ervan om zich in te schrijven. "Donorkinderen kunnen niks aan deze situatie doen, maar we zadelen hen wel op met de kosten," zegt Giepmans. "Ze hebben het recht om te weten van wie ze afstammen."

Een petitie van Stichting Donorkind voor gratis dna-onderzoek is al ruim 1100 keer ondertekend. Minister Edith Schippers gaat zo hierover zo spoedig mogelijk in gesprek met belangenorganisaties.

Lees ook: Hoe spermadokter Jan Karbaat het overzicht kwijtraakte

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden