Donorkinderen krijgen inzage in dossiers Karbaat

Donorkinderen en ouders krijgen inzage in de administratie van Jan Karbaat van spermakliniek Bijdorp in Barendrecht. Binnen enkele weken wordt het archief van de omstreden arts opengesteld.

Donorkinderen Merel-Lotte Heij, Joey Hoofdman, Wilma Huisman en Yonathan Heij na afloop van de uitspraak in het kort geding over de afname van DNA-materiaal van de overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, begin juni. Beeld anp
Donorkinderen Merel-Lotte Heij, Joey Hoofdman, Wilma Huisman en Yonathan Heij na afloop van de uitspraak in het kort geding over de afname van DNA-materiaal van de overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, begin juni.Beeld anp

De medische dossiers mogen worden ingezien, maar de identiteit van de donoren blijft geheim. Het archief van Medisch Centrum Bijdorp, waar van 1980 tot de sluiting in 2009 vrouwen zijn geïnsemineerd met donorzaad, is in 2014 door de inspectie voor de gezondheidszorg in beslag genomen, onderzocht en verzegeld.

'Bijdorpkinderen' kunnen straks wel gegevens inzien over hun biologische vader zoals beroep, leeftijd, lengte, gewicht en gezinssituatie. De donoren vallen nog onder de oude wet, die anonimiteit garandeerde voor de biologische vader.

In de kou
Volgens het ministerie van Volksgezondheid was er veel tijd nodig om het archief onder te brengen. Stichting Donorkind had de afgelopen jaren tevergeefs gevraagd om openstelling. "Hier wachten we al jaren op," zegt voorzitter Ties van der Meer. "Heel erg dat donorkinderen al zo lang in de kou staan."

Directeur Karbaat, die in april is overleden, sjoemelde met donorzaad en gegevens. Ook verwekte hij ten minste negentien donorkinderen met zijn eigen zaad, bleek uit dna-onderzoek met een wettige zoon.

Onderzoekers van het archief hebben grote twijfels bij de betrouwbaarheid. "Ons totaalbeeld is dat er een soort administratie is gedaan door een amateur die niet begrijpt hoe belangrijk deze documenten kunnen zijn voor nakomelingen, patiënten en donoren." Ze noemen de administratie 'slordig en onnauwkeurig'. Daarom raden ze donorkinderen af de dossiers in te zien. "Hun twijfels zullen eerder toenemen."

De kliniek in Barendrecht. Beeld anp
De kliniek in Barendrecht.Beeld anp

Snippertje
Stichting Donorkind stelt dat elk snippertje informatie kan helpen. Van der Meer: "Een beetje informatie is beter dan geen informatie. Het geeft donorkinderen en hun moeders een beter beeld wat er destijds is gebeurd. Al is het maar om te weten wat Karbaat dan heeft verzonnen."

Inzage onder begeleidingDonorkinderen kunnen hun dossier alleen inzien na toestemming van hun moeder en onder begeleiding van Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB), die een speciaal loket opent voor vragen. Van der Meer ziet liever dat zijn stichting of Fiom, centrum voor afstammingsvragen, de begeleiding op zich neemt. "Het laatste wat je wilt, is een ambtenaar of medicus die het belang van deze gegevens niet kent."

Lees ook: Moniek Wassenaar: 'Je wilt niet het kind zijn van een oplichter'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden