Donorkinderen eisen schadevergoeding Karbaat om gebrekkig onderzoek
Ruim vijftig mensen, onder wie ouders en kinderen, stappen naar de rechter om een schadevergoeding te eisen van de familie van de omstreden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat.
“Zeker zeventien kinderen zeggen een erfelijke afwijking te hebben gehad door gebrekkig onderzoek naar de donorvader,” zegt hun advocaat Tim Bueters. Karbaat heeft de donorvaders niet of onvoldoende onderzocht op erfelijke afwijkingen.
De kinderen hebben erfelijke aandoeningen als autisme, adhd, reuma en diverse longaandoeningen. Onderzoek naar de moeders van de donorkinderen heeft uitgesloten dat de afwijkingen van hen komen, zegt Bueters.
Ernstige afwijkingen
De rechtbank in Rotterdam stelde in februari al vast, tijdens een rechtszaak die draaide om het verkrijgen van Karbaats dna, dat Karbaat geen goede screening bij donoren had verricht. Hierdoor kunnen bij donorkinderen ernstige erfelijke afwijkingen zijn ontstaan.
Uit dna-onderzoek bleek onlangs dat Karbaat als vruchtbaarheidsarts zo’n vijftig kinderen met eigen sperma heeft verwekt. Karbaat heeft altijd ontkend dit te hebben gedaan.
Ouders en kinderen hebben zich volgens de advocaat gemeld om schadevergoeding te eisen. “De regel is dat iedere donor maximaal zes kinderen mag verwekken, terwijl sommigen er veel meer hebben. Anderen hebben psychologische schade opgelopen. Per eiser bekijken we welke claim we gaan indienen.”
Volgens Bueters is het een logische stap om nu bij de erven-Karbaat de schade op te eisen, omdat Karbaat in 2017 is overleden.