Update

Donner wil snel af van stadsdelen

Het stadsdeelkantoor in Bos en Lommer. Als het aan minister Donner ligt worden de zeven stadsdelen in 2014 opgeheven. Foto Klaas Fopma Beeld
Het stadsdeelkantoor in Bos en Lommer. Als het aan minister Donner ligt worden de zeven stadsdelen in 2014 opgeheven. Foto Klaas Fopma

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken wil nu echt snel korte metten maken met de deelgemeenten in Amsterdam en Rotterdam. In 2014 moeten ze tot de geschiedenis behoren. Hij heeft een wetsvoorstel voor de opheffing voorgelegd aan de gemeentebesturen van genoemde steden en ook aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Dat heeft het departement woensdag laten weten. Het kabinet wil een kleine overheid, die minder kost en minder rompslomp met zich meebrengt. Amsterdam heeft zeven deelgemeenten met in totaal 203 deelraadsleden en 29 bestuurders. Rotterdam heeft maar liefst veertien deelgemeenten met in totaal 272 deelraadsleden en 49 bestuurders.De deelgemeenten zijn volgens het ministerie in de loop der jaren ook nog eens ''trekken van een afzonderlijke bestuurslaag gaan vertonen'' en dat vindt Donner ''onwenselijk''.

Rotterdam ziet gewoon een toekomst voor de deelgemeente. ''Weliswaar wordt in het concept de term deelgemeenten uit de wet geschrapt, maar er blijft ruimte voor allerlei varianten'', aldus Rotterdam. Daardoor behoudt de stad alle ruimte om de deelgemeenten in te richten zoals de stad dat wil, meent verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens (PvdA). De gemeenteraad bespreekt het voorstel van Donner dit voorjaar.

Amsterdam is tegen het opheffen van de stadsdelen. Volgens wethouder Andrée van Es (bestuurlijk stelsel, GroenLinks) is ''de kracht van het bestuurlijk stelsel in Amsterdam dat bestuurders heel dicht bij burgers zijn''. Dat is in tijden van crisis vaak cruciaal gebleken. Bovendien weten de lokale bestuurders goed wat in een bepaalde wijk leeft, aldus Van Es.

De wethouder zei er ''serieus rekening'' mee te houden dat het voorstel van Donner realiteit wordt, maar zei er ook vertrouwen in te hebben dat het parlement er goed naar kijkt. De gemeente Amsterdam gaat de komende twee weken de stad in voor een consultatieronde en komt op basis daarvan met een advies aan het kabinet over het wetsvoorstel. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden