Donner: werken kan veel flexibeler

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. Foto ANP Beeld
Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. Foto ANP

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken wil de arbeidsmarkt aantrekkelijker maken voor vrouwen. Mannen kunnen makkelijker zorgverlof opnemen. In mei presenteert minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken een wetsvoorstel dat het voor werknemers gemakkelijker moet maken om een beroep te doen op verlofregelingen en flexibilisering van werktijden.

Donner houdt de bestaande wettelijke regelingen voor aanpassing van de arbeidsduur, ouderschapsverlof, en kort- en langdurend zorgverlof tegen het licht om de arbeidsmarkt aantrekkelijker te maken voor vrouwen. Zo moet het ook voor mannen eenvoudiger worden om zorgverlof op te nemen.

De vakcentrale voor Middengroepen en Hoger Personeel (MHP) pleit ervoor de regeling uit te breiden met het wettelijk recht op telewerken.

Volgens MHP-voorzitter Richard Steenborg moeten werknemers naast het al bestaande recht op aanpassing van de arbeidsduur, ook flexibel kunnen omgaan met hun werklocatie.

Hij ziet wetgeving als 'stok achter de deur' om dit onderling te regelen tussen werknemer en werkgever. ''Een gejaagd leven om op tijd op het werk te zijn, met in het vooruitzicht het recordaantal wegwerkzaamheden in 2010 en de daarbij verwachte verkeerschaos vragen om een ander arbeidsbestel,'' aldus Steenborg.

Hij deed zijn oproep naar aanleiding van een gisteren verschenen onderzoek van het kennisplatform voor de informatiesamenleving ECP-EPN. Daaruit blijkt dat driekwart van de Nederlanders nu al de mogelijkheid heeft flexibel te werken, een kwart doet dit ook daadwerkelijk. Eenvijfde van de werknemers zegt min of meer zelf te kunnen bepalen waar en wanneer ze werken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden