Donner: 'Vraag moslim niet afstand te nemen van IS'

Het is goed bedoeld maar toch verkeerd om moslims, collectief en individueel, te vragen afstand te nemen van het geweld van geloofsgenoten in Syrië en Irak. Dat zei Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, vandaag in een toespraak bij het jaarcongres van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen.

Redactie
Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State. Beeld ANP
Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State.Beeld ANP

Volgens Donner wordt de eenheid in de samenleving bedreigd door het 'gif van de haat' en de achterdocht die het geweld van terreurbeweging Islamitische Staat in de wereld oproept. Maar moslims in Nederland vragen daar afstand van te nemen, impliceert dat 'we ze ervan verdenken dat zij óók zo zijn.'

Katholieken en protestanten werden tijdens de gewelddadigheden in Noord-Ierland ook niet opgeroepen zich daarvan te distantiëren, aldus Donner.

Radicaal
Als we ervan uitgaan dat moslims per definitie gevaarlijk en radicaal zijn, meent Donner, dan wordt er langs religieuze lijn een gevaarlijke scheiding in de samenleving aangebracht. Mensen mogen niet verdacht worden alleen op basis van hun religie, betoogde Donner.

Bij het jaarcongres was koning Willem-Alexander ook aanwezig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden