Donner snijdt in toeslag AOW

Donner vindt dat iemand onder de 55 jaar nog kansen genoeg heeft op de arbeidsmarkt en zelf voor een aanvullend inkomen kan zorgen. Foto ANP Beeld
Donner vindt dat iemand onder de 55 jaar nog kansen genoeg heeft op de arbeidsmarkt en zelf voor een aanvullend inkomen kan zorgen. Foto ANP

DEN HAAG - De toeslag die AOW'ers krijgen voor hun niet-werkende partner, wordt vanaf 2011 afgeschaft voor partners onder de 55. Het kabinet maakt dit op Prinsjesdag bekend, aldus bronnen in Den Haag.

Eerder was besloten de partnertoeslag pas vanaf 2015 te schrappen voor iedereen die dat jaar 65 wordt.

CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil die bezuiniging nu versnellen. Hij moet in 2010 ongeveer 400 miljoen euro bezuinigen.

De toeslag wordt uitgekeerd aan AOW'ers met een partner die zelf nog geen recht heeft op AOW en bovendien niets of heel weinig verdient. De partnertoeslag bedraagt maximaal de helft van het minimumloon, ongeveer 690 euro bruto.

De afschaffing van de toeslag voor partners jonger dan 55 geldt voor mensen die vanaf 2011 65 worden. Donner vindt dat iemand onder de 55 jaar nog kansen genoeg heeft op de arbeidsmarkt en zelf voor een aanvullend inkomen kan zorgen.

De bezuiniging moet in 2014 170 miljoen euro opleveren. Het is niet duidelijk hoeveel AOW'ers door de maatregel worden getroffen. Ongeveer tien procent van de 2,7 miljoen AOW'ers heeft een partner onder de 65, maar bij de meesten is het leeftijdsverschil klein, zodat de toeslag maar kort duurt.

Donner wil verder bezuinigen op de AOW-uitkering van Nederlanders die in het buitenland wonen. Die kregen tot nog toe, net als andere AOW'ers, een toeslag, maar die wordt geschrapt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden