Update

Donner naar Raad van State: Spies minister

Piet Hein Donner wordt de nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State. Hij volgt Herman Tjeenk Willink op. De ministerraad heeft de voordracht tot benoeming vandaag officieel afgerond. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken wordt CDA'er Liesbeth Spies. De portefeuille integratie zal verhuizen naar minister Leers voor Asiel. Spies is inmiddels langs geweest bij de koningin op paleis Huis ten Bosch.

Sebastiaan Timmermans
null Beeld anp
Beeld anp

Donner heeft aan het begin van de middag zijn taken als minister van Binnenlandse Zaken overgedragen aan Spies. Dat gebeurde in de Thorbeckezaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Kort daarvoor had koningin Beatrix Donner ontslag verleend als minister, volgens haar Kabinet 'op de meest eervolle wijze, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten aan haar en het Koninkrijk bewezen.'

Spies noemde het 'heel bijzonder om 's ochtends als gedeputeerde van Zuid-Holland de deur uit te gaan en 's avonds als minister van Binnenlandse Zaken thuis te komen'. 'En van Koninkrijksrelaties!', vulde Donner inderhaast aan.

Spies vindt de benoeming een hele eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid, zei ze. Ze is blij dat minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel het pakket integratie van Donner overneemt. Spies heeft een 'stevige afweging' achter de rug, vertelde ze. Maar 'gaandeweg kwam er een buitengewoon overtuigend en indringend appel' om het te doen.

Gedoodverfde opvolger
CDA-prominent Donner (63) was al maanden de gedoodverfde opvolger van Tjeenk Willink. Vanwege de wetgeving was de staat echter verplicht om een 'transparante procedure' op de starten.

Er kwam een vacature in de Staatscourant. Daarin stond dat de nieuwe vicevoorzitter iemand met 'diepgaande kennis van het constitutioneel recht, een brede blik, met gezag en flexibiliteit om consensus te bereiken', en een goed adviseur van de koningin moet zijn.

Advies

De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de overheid. Het kijkt daarbij vooral naar de kwaliteit en uitvoerbaarheid van wetgeving. Ook doet de Raad van State uitspraken in bestuursrechtelijke rechtszaken.

Donner heeft een lange staat van dienst binnen de overheid. Sinds 2002 is hij minister van Justitie, Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken geweest. Eerder was hij voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid en gewoon lid van de Raad van State.

Recht en economie

Spies (45) studeerde Nederlands recht en economie in Leiden en werkte na haar studie onder meer voor het Interprovinciaal Overleg (IPO) en voor de provincie Zuid-Holland, voor ze in 2002 voor het CDA in de Tweede Kamer kwam. Vier jaar later stond ze 13 op de CDA-lijst bij de Kamerverkiezingen.

Ze werd in april 2007 vicefractievoorzitter onder Pieter van Geel, die 4 jaar lang de CDA-fractie leidde ten tijde van het vierde kabinet-Balkenende. In 2010 stelde ze zich niet weer kandidaat voor de Kamerverkiezingen van juni dat jaar, ze werd lijsttrekker voor het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland.

Liesbeth Spies is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Beeld ANP XTRA
Liesbeth Spies is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.Beeld ANP XTRA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden