Donner: Ministers werden vaak vicepresident

Er is in de Tweede Kamer geen meerderheid die zich verzet tegen een overstap van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) naar de Raad van State, maar of hij de nieuwe vicepresident wordt is de vraag.

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) in de Eerste Kamer. Beeld anp
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) in de Eerste Kamer.Beeld anp

PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren willen niet dat Donner als huidige minister aan de slag gaat bij de belangrijkste adviseur van het kabinet. Hij zou daar moeten adviseren over wetten waarvoor hij zelf verantwoordelijk is geweest.

Regeringspartijen VVD en CDA, gedoogpartner PVV en de rest van de Kamer zien geen beletsel in een overstap van een zittend bewindspersoon. De voorganger van huidig vicepresident Herman Tjeenk Willink, Willem Scholten, stapte als minister van Defensie ook rechtstreeks over. Tjeenk Willink treedt per 1 februari volgend jaar terug.

Meerdere partijen wierpen Rutte dinsdag tijdens een Kamerdebat voor de voeten dat Donner en het instituut Raad van State schade oplopen door de openlijke discussie over de opvolging. Rutte benadrukte de afgelopen tijd steeds dat er op tijd een opvolger zal zijn. Binnenkort wil het kabinet een vacature publiceren.

Donner zelf lijkt ondertussen geen bezwaar te zien in een overgang van een zittende minister. De afgelopen decennia was de meerderheid van de vicepresidenten direct daarvoor minister, mompelde Donner tijdens een debat in de Eerste Kamer. Na afloop wilde hij niet op de kwestie ingaan, want die is volgens hem nog niet aan de orde. En even snoepend tussen een paar debatten door: 'Ik mag niet met een volle mond praten. Dat heb ik van mijn moeder geleerd.'

Bij monde van Tweede Kamerlid Margreeth Smilde ontkende de CDA-fractie dinsdag dat haar partij Donner naar voren zou hebben geschoven voor het vicepresidentschap. CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom zei onlangs in een radio-interview dat Donner een goede kandidaat is voor de Raad van State.

Maar volgens Smilde was daar geen sprake van een kandidaatstelling. Volgens haar loopt de procedure nog. 'De naam van de heer Donner is niet door het CDA op straat gegooid.' Het CDA-Kamerlid sprak tegen dat haar partij de post opeist, omdat de voorzitterschappen van de Eerste en Tweede Kamer respectievelijk in handen van VVD en PvdA zijn. 'Iedereen kan solliciteren', aldus Smilde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden