Update

Donner: Maximale huurprijs duurste regio's omhoog

De huren van woningen in de delen van Nederland waar de duurste huizen staan, mogen extra omhoog. In tien regio's mogen verhuurders maximaal 25 punten aan een woning toekennen in het woningwaarderingsstelsel. Hierdoor kunnen zij tot 120 euro meer huur vragen. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) de Tweede Kamer vandaag laten weten.

Medewerkers van het actiecommité Huurders Bedonderd voerden in mei actie tegen de voornemens van Donner, op Het Plein in Den Haag. © ANP

Eigenlijk wilde de minister verhuurders in het hele land de mogelijkheid geven voor nieuwe huurders de huren te verhogen, maar de Tweede Kamer voelde hier niet voor. Donner komt de Kamer nu tegemoet door dit alleen mogelijk te maken voor tien regio's waar de huizen de hoogste zogeheten WOZ-waarde hebben.

Schaarste
Het gaat dan vooral om gemeenten in Noord-Holland, Utrecht, Midden- en Oost-Brabant en Gelderland. In deze gebieden waar veel vraag is naar woningen, kunnen de maximale huren omhoog. Maar omdat de schaarste van woningen ook binnen deze gebieden nogal uiteen kan lopen, mogen verhuurders niet overal evenveel bij de huurprijs opdoen.

WOZ-waarde
Daarbij is de gemiddelde WOZ-waarde per vierkante meter in de tien regio's (ongeveer 2900 euro) het uitgangspunt. Ligt de waarde van een woning hieronder, dan mag de verhuurder er slechts 15 punten bijtellen. Ligt dit erboven dan mogen er hoogstens 25 punten bij.

Lager
Overigens verwacht Donner niet dat verhuurders altijd voor de maximale huurverhoging zullen kiezen. Nu liggen de huren gemiddeld ook lager dan de hoogste huurprijs die toegestaan is volgens het puntensysteem. De markt staat hogere prijzen vaak niet toe en corporaties hebben ook nog eens de taak betaalbare woningen aan te bieden.

De nieuwe regels voor de huren gelden alleen voor nieuwkomers. Zittende huurders krijgen niet te maken met extra punten in het woningwaarderingsstelsel.

Studenten
Het zijn naar verwachting vooral studenten die daarom te maken krijgen met deze nieuwe regels, omdat zij relatief vaak verhuizen. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) liet vorige maand al weten een fel tegenstander te zijn van deze maatregel. 'Het nieuwe voorstel van Donner komt studenten totaal niet tegemoet. Doordat juist de grote studentensteden in de schaarstegebieden liggen, worden zij getroffen met deze huurverhoging', aldus LSVb-voorzitter Sander Breur vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden