Donner botst met PvdA over Wajong

DEN HAAG - Een plan van CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken om het aantal jonggehandicapten met een Wajonguitkering terug te dringen, valt slecht bij coalitiepartner PvdA.Volgens ingewijden komt het onderwerp woensdag aan de orde tijdens een overleg van de meest betrokken ministers.

Donner wil jongeren met een handicap pas op hun 27e definitief keuren voor de Wajong, in plaats van op hun 18e, zoals nu. Hij denkt dat een grote groep van hen tot die leeftijd kan studeren of gedeeltelijk werken.

Zij zouden dan recht krijgen op een inkomensondersteuning die lager is dan de Wajonguitkering. Donner zou denken aan 50 tot 70 procent van het minimumloon, terwijl een Wajonguitkering 75 procent van het minimumloon bedraagt.

In PvdA-kring bestaan hier grote bezwaren tegen. De sociaaldemocraten zijn het wel met Donner eens dat zoveel mogelijk jonggehandicapten aan het werk moeten proberen te komen, maar ze voelen er niets voor om hun uitkering te verlagen. Het is beter om sancties te treffen tegen jongeren die wel kunnen werken, maar dat niet willen, vinden PvdA-bewindslieden en fractie.

De inzet van de PvdA is koopkrachtbescherming en inkomensbescherming voor deze groep, aldus waarnemend PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer.

Op dit moment hebben 170.000 jongeren een Wajonguitkering. Zonder ingrepen dreigt hun aantal de komende decennia op te lopen tot 500.000 of zelfs 700.000, zei Donner dinsdag in de Tweede Kamer. De minister heeft beloofd begin mei met voorstellen te komen om de groei van het aantal Wajongers af te remmen.

Behalve over de Wajongers buigen de meest betrokken ministers zich woensdag over de stand van de begroting en wensen die door verscheidene bewindslieden zijn ingediend. Minister Wouter Bos (Financiën) betitelde dinsdag de besprekingen over aanpassingen aan de begroting als ''zwaar''. ''Het geld groeit niet op mijn rug.'' De Nederlandse economie staat er volgens hem weliswaar goed voor, maar door de voortdurende internationale onzekerheid als gevolg van de kredietcrisis is voorzichtigheid geboden.

Een van de grote problemen waar het kabinet mee kampt, zijn de kosten van de kinderopvang die uit de hand lopen. Bos wil geen extra geld uittrekken om verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) tegemoet te komen. Gekeken wordt nu of op andere manieren de kosten verlaagd kunnen worden, bijvoorbeeld door na te gaan of het geld wel bij de mensen terechtkomt voor wie het bedoeld is.

Een van de oorzaken van de kostenexplosie zijn de opa's en oma's die ook een beroep doen op de opvangvergoeding, waar ze dat vroeger gratis deden.

Andere tegenvallers waar het kabinet mee te maken heeft, zitten bij de huurtoeslag en bij de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ), omdat er meer vraag is naar persoonsgebonden budgetten dan voorzien.

De voorjaarsnota, waarin het kabinet het financiële beleid bijstelt, moet uiterlijk 1 juni bij de Tweede Kamer zijn. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden