Donner: beroep op WW neemt toe

DEN HAAG - Het beroep op werkloosheidsuitkeringen is de afgelopen weken met duizenden tegelijk toegenomen. Dat beeld schetste minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken gisteren in de Tweede Kamer. In de Kamer rijpt het idee een noodplan op te stellen voor stimulering van de economie.

Tijdens een debat met de Kamer over aanpak van de kredietcrisis meldde Donner dat de instroom in de WW in de eerste twee weken van dit jaar 13.000 uitkeringen per week bedroeg. Dat is fors meer dan de vijfduizend uitkeringen per week in dezelfde periode vorig jaar.

Aan het aantal aanvragen is ook te zien dat er flink meer beroep op de WW wordt gedaan. Zo kreeg uitkeringsinstituut UWV in december 35.000 aanvragen voor de WW, tegen ongeveer 20.000 aanvragen per maand in de eerste drie kwartalen van 2008.

Enkele oppositiepartijen in de Kamer steunden een motie van GroenLinks, waarin het kabinet gemaand werd sneller met maatregelen te komen om de economie te redden. Bos ontraadde de motie, omdat er dan begrotingsgeld elders moet worden gevonden.

PvdA'er Paul Tang steunt het voorstel van coalitiegenoot Frans de Nerée van het CDA, die het kabinet wil vragen een noodplan klaar te hebben. Wat er concreet in het plan moet staan is onduidelijk.

Het kabinet moet vogens het CDA niet wachten tot de voorjaarsnota, zoals Bos bepleitte. In de voorjaarsnota herziet het kabinet doorgaans zijn uitgaven, op basis van nieuwe economische voorspellingen van het Centraal Planbureau.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is de werkloosheid in het laatste kwartaal van vorig jaar gestegen. In de periode van oktober tot en met december waren gemiddeld 285.000 mensen werkloos, dat is 3,7 procent van de beroepsbevolking. In de voorgaande periode bedroeg de werkloosheid 3,6 procent.

Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden kwam het aantal werklozen uit op 300.000 personen. In heel 2008 was gemiddeld 3,9 procent van de beroepsbevolking werkloos, het laagste aantal sinds zes jaar. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden