Donner: 1 mei grenzen open voor Polen

DEN HAAG - De grenzen kunnen per 1 mei volledig open voor Polen en andere werknemers uit Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de EU.Dat schrijft minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.

Een poging van oud-staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken om de grenzen al op 1 maart te openen, strandde onlangs nog in de Kamer.

Ook nu vraagt een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en de SP zich nog af of Polen zonder werkvergunning in Nederland aan de slag kunnen. Zo willen de twee regeringspartijen eerst zeker weten dat de Arbeidsinspectie voldoende kan optreden tegen illegale arbeid.

Volgens Donner is verder uitstel van vrij verkeer van werknemers in de Europese Unie schadelijk voor het bedrijfsleven, omdat er een toenemend tekort aan personeel is. Ook kan het volgens hem de relaties met de betrokken Oost-Europese landen negatief beïnvloeden als voor hun inwoners belemmeringen blijven bestaan om in Nederland te werken.

Nu kunnen Polen hier alleen aan de slag als zij een werkvergunning hebben van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). In sommige sectoren waar werkgevers aantoonbaar moeilijk aan personeel kunnen komen, worden die vergunningen al soepeler verstrekt.

Donner stelt dat aan de voorwaarden is voldaan die de Kamer heeft gesteld om de werkvergunningen helemaal af te schaffen. Vooral het CDA en de linkse partijen hadden eisen gesteld om verdringing, ontduiking van arbeidsvoorwaarden en problemen met huisvesting te voorkomen. Volgens de minister zijn nu alle maatregelen genomen om zoveel mogelijk 'gelijk loon voor gelijk werk' te garanderen.

Hij zal niet, zoals CDA en PvdA hadden gevraagd, de Arbowet aanpassen om te voorkomen dat bedrijven onder de aansprakelijkheid voor (on)veilig werk uit kunnen als ze werken met onderaannemers. Dat is volgens hem juridisch onhaalbaar. Eerder dit jaar ontstond ophef, nadat een betonbedrijf de verantwoordelijkheid voor de dood van een Poolse werknemer kon doorschuiven naar een Poolse onderaannemer. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden