Plus Net Open

Döner bij Donnies is meer dan katervoedsel

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Donnies.

Het interieur van Donnies is strak gehouden, met een knipoog naar het ordinaire imago van döner Beeld Charlotte Odijk

"We komen een beetje uit het verdomhoekje," zegt Daan Wolff (31) over Donnies, de dönerzaak die hij met zijn broer Martijn (32) heeft opgericht. Volgens het duo staat een broodje döner in Amsterdam ten onrechte nog vooral bekend als katervoedsel.

Martijn: "Maar de döner verdient zo veel meer. Het is een heel mooi product. Met goed vlees, een flinke scheut saus en verse groente is het echt een topbroodje."

Döner in Berlijn
De broers zijn altijd al groot fan geweest van de pita gevuld met kebab. Martijn: "Vroeger fietste ik vanuit Ouderkerk aan de Amstel bijna tien kilometer naar Amsterdam om een broodje te scoren. En vorig jaar zijn we nog naar Berlijn gegaan om daar döner te eten."

Hij noemt de Duitse stad de bakermat van het gerecht. Martijn: "Na de Tweede Wereldoorlog introduceerde de grondlegger van de döner, Kadir Nurman, het product in Berlijn." Nurman is inmiddels overleden, maar de gebroeders Wolff zetten de ­dönertraditie vastberaden voort.

Frisse sfeer
Er hangt een frisse sfeer in Donnies. Felle neonlampen in de hoek zijn een knipoog naar het ordinaire imago van döner. De rest van het interieur is strak gehouden, met hoekige stalen frames en een paar aquablauwe accenten. Vooral het terras nodigt uit om er eens goed voor te gaan zitten. De lange tafels aan het gemoedelijke Gerard Douplein maken aanschuiven makkelijk.

Op het menu staat natuurlijk de classic döner (€6,50), wat Martijn betreft een aanrader. "Hoewel de smokey ­ratatouille, Daans favoriet, op een goede tweede plek komt." Ook andere toppings (€1 extra), zoals spicy chili, curry of pumpkin goat, behoren tot de mogelijkheden.

Voor de stevige trek kan de pita vervangen worden door een Turks brood (€8,50). En om de broodje döner-ervaring echt wat elan mee te geven, staan er flessen champagne (€28,50) op de kaart. Met die combi is het slechte imago van de döner wel heel makkelijk te vergeten.

Donnies

Gerard Douplein 10
020 72 32 600
donniesdoner.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden