Donaties stromen binnen op Giro 555

De donaties stroomden maandag binnen op Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). De actiedag Help de Filipijnen had aan het einde van de middag 10 miljoen euro opgeleverd.

De studio van Beeld en Geluid, waar het belteam van de Nationale Actie Filipijnen voor Giro 555 aan het werk is. Beeld anp
De studio van Beeld en Geluid, waar het belteam van de Nationale Actie Filipijnen voor Giro 555 aan het werk is.Beeld anp

'Nederland is massaal in actie. In het hele land spreken mensen hun creativiteit aan en verzinnen acties voor Giro 555', zegt actievoorzitter Henri van Eeghen. De voorman van SHO spreekt van een inspirerende dag. In de aanloop naar de tv-uitzending wordt aan het begin van de avond een nieuwe tussenstand bekendgemaakt.

Premier Mark Rutte heeft Nederlanders opgeroepen de slachtoffers op de Filipijnen niet in de steek te laten en ruimhartig te storten. 'De Filipijnse bevolking heeft onze hulp heel hard nodig', sprak Rutte.
Het transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht dat 35.000 kilo aan hulpgoederen naar de Filipijnen bracht, keert vandaag terug op de thuisbasis in Einhoven. Het vliegtuig vertrekt waarschijnlijk donderdag opnieuw met vooral medische apparatuur en medicijnen. Dit zei de chef noodhulp van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Jelte van Wieren, maandag op Radio 1.

Cordaid heeft 'georganiseerd en ontspannen' de eerste 300 tentzeilen uitgedeeld op het eiland Leyte in de Filipijnen. 'Mensen kwamen van alle kanten aan, bij een familie lag het zeil zelfs al op het dak voordat het uitdelen klaar was', meldt Jan Willem Wegdam van Cordaid vanuit het rampgebied.

Artsen zonder Grenzen stelt dat diarree en luchtweginfecties de kop opsteken in de gebieden die door tyfoon Haiyan zwaar getroffen zijn. Klinieken zijn grotendeels verwoest en er is een tekort aan medicijnen, waardoor mensen slecht behandeld kunnen worden, zo schetst Karla Bill, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen de situatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden