Donald Trump officieel kandidaat presidentschap VS

Donald Trump is officieel gekozen tot genomineerde van de Republikeinse partij voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in november. Hij zal het opnemen tegen Democraat Hillary Clinton.

Redactie
Donald Trump in Cleveland. Beeld anp
Donald Trump in Cleveland.Beeld anp

De Republikeinse gedelegeerden hebben dinsdagavond (lokale tijd) een meerderheid van hun stemmen uitgebracht op Trump tijdens de partijconventie in Cleveland, Ohio. De kandidaat vierde zijn nominatie met zijn kinderen. 'Dit is surreëel', zei dochter Ivanka Trump.

Dat Trump namens de Republikeinen zou deelnemen aan de verkiezingen was al duidelijk. De vastgoedmagnaat kreeg tijdens de voorverkiezingen van zijn partij meer dan genoeg gedelegeerden achter zich om de nominatie binnen te slepen.

Hoewel de nominatie van Trump niet als een verrassing kwam, stemden er alsnog Republikeinen op andere kandidaten die niet meer deelnemen aan de race naar het Witte Huis. Zo kreeg Ted Cruz 475 stemmen en John Kasich 120. Jeb Bush stond onderaan, hij moest het doen met 3 stemmen. Trump was overtuigend winnaar met 1725 stemmen.

Tegenstanders van Trump deden op de conventie nog een poging hem te dwarsbomen door te eisen dat gedelegeerden de vrijheid zouden krijgen om zelf te besluiten welke kandidaat ze wilden steunen. Dat plan liep uiteindelijk op niets uit.

Om de eenheid binnen de partij te herstellen, koos Trump deze maand de christelijk-conservatieve Mike Pence als zijn kandidaat voor het vicepresidentschap. De 57-jarige gouverneur van Indiana werd op de conventie formeel aangewezen als 'running mate'.

'Grote eer'
Trump noemde het op Twitter 'een grote eer' om namens de Republikeinen te mogen meedoen aan de verkiezingen. 'Ik zal hard werken en jullie nooit teleurstellen. Amerika eerst', beloofde hij. De kandidaat verscheen ook via een videoverbinding op het scherm tijdens de conventie en deelde mee dat hij erg trots is op de nominatie.

De politieke aartsrivaal van Trump, Democrate Hillary Clinton, is niet te spreken over de winst van Trump. 'Donald Trump werd zojuist de Republikeinse kandidaat. Sluit je nu aan om te garanderen dat hij nooit voet zet in het kantoor van de president', schreef ze op Twitter.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden