Column

Donald Trump noemt zichzelf een genie. En waarom ook niet?

Theodor HolmanBeeld Wolff

Er is geen enkele reden waarom ik mijzelf een genie zou noemen.

Een genie is méér dan iemand die, zoals menig woordenboek het omschrijft, een 'buitengewone begaafdheid' bezit, want dan is de kampioen letterpoepen dat ook.

Nee, het genie moet ook de mensheid op een of andere manier een grote aantoonbare dienst hebben bewezen.

Toevallig kan ik op het ogenblik geen goed voorbeeld verzinnen. Wel weet ik dat Donald Trump zichzelf een genie noemt. En waarom ook niet?

Afgezien van zijn aantoonbare financiële kwaliteiten heeft hij het toch maar geschopt tot president van de Verenigde Staten, of je dat nou leuk vindt of niet. Daar heb je toch enige begaafdheid voor nodig.

Aantoonbaar is zijn invloed op veel levens van mensen; hoe je hem ook haat, er zijn er miljoenen die hem een positieve invloed toedichten. Zo is, sinds zijn aantreden, door zijn kritische houding, de journalistiek beter geworden. In onze Tweede Kamer wordt nu ook gesproken van 'fake news'.

Ik herinner dat wij vroeger over keizer Nero vernamen wat voor een bijzondere nietsnut hij was, maar ja, we spreken nog steeds over hem en, hoewel hij ze aan zichzelf toekende, heeft Nero meer literaire en sportprijzen gewonnen dan ik.

Dat wij onszelf niet op de borst slaan en onszelf nooit en nooit een 'genie' zouden noemen, heeft te maken met opvoeding. Want wanneer je uitzonderlijk begaafd bent, laat je je daar niet op voorstaan.

"Mattheüs 6!" zou mijn vader zeggen. 'Hebt acht, dat gij uw aalmoes niet doet voor de mensen, om van hen gezien te worden; anders zo hebt gij geen loon bij uw Vader, Die in de hemelen is.'

Trump is anders opgevoed, denk ik. Hij wil graag erkenning als genie. Hij wil dat mensen hem bewonderen voor zijn genialiteit en hem dankbaar zijn voor de vele goede werken die hij verricht met zijn grote begaafdheid en zijn uitzonderlijk talent.

Ik zou er misselijk van worden, maar waarom zou Hij dat niet mogen? Ja, Hij, met hoofdletter. Een genie!

Waarom, als Hij dat wil, zou ik Hem niet zo noemen? Ik ken weinig mensen die zo geslaagd zijn als Hij.

Ik weet wel dat sommigen dit opvatten als ironie, maar zo eenvoudig ligt het niet. Wie zichzelf een genie noemt, mag dat alleen doen als hij een echt genie is. Anders is hij een fake-genie. Die zijn vaak gevaarlijk. Gek.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden