Update

Donald G. en Harry S. komen weg met milde straf

De rechtbank heeft in het lang slepende proces rond afpersingen veel lagere straffen opgelegd aan de Amsterdamse Hells Angel Harrie Stoeltie (55) en diens beweerde misdaadcompagnon Donald Groen (50) dan geëist. Voor het Openbaar Ministerie is de zaak uitgelopen op een mislukking.

Paul Vugts
Donald G. en Harry S. (midden) tijdens de eerste zitting van het afpersingsproces in 2012 Beeld anp
Donald G. en Harry S. (midden) tijdens de eerste zitting van het afpersingsproces in 2012Beeld anp

Waar de aanklagers tien en zeven jaar celstraf hadden gevorderd tegen Groen en Stoeltie, houdt de rechtbank het op respectievelijk dertig en zes maanden. Vier medeverdachten krijgen milde straffen, vier anderen worden vrijgesproken.

De rechtbank 'gaat behoedzaam om' met de honderden pagina's aan getuigenissen van zelfverklaard slachtoffer Remko van Lent en diens vrouw en telt die alleen mee waar er veel bewijs is dat hun relaas ondersteunt.

Team Getuigenbescherming
'Kerngetuigen' Van Lent en zijn partner hadden in 2010 zeer uitvoerig aangifte gedaan van niets ontziende, geraffineerde en jarenlange afpersing, maar kregen het vervolgens aan de stok met het Team Getuigenbescherming dat hen moest beveiligen en werden uit het beschermingsprogramma gezet.

De rechtbank gaat er van uit dat de gevallen fiscalist Van Lent niet de volledige waarheid heeft verteld, vindt sommige van zijn verklaringen ronduit onaannemelijk én weegt in het voordeel van de verdachten mee dat hij en zijn vrouw niet uitputtend konden worden verhoord omdat ze op cruciale momenten weigerden naar Nederland te komen. Daarom worden de verdachten van bijna alle 'afpersingshandelingen' vrijgesproken, nu daarvoor ondersteunend bewijs ontbreekt.

Criminele burgerinfiltranten
De rechtbank stelt in het vonnis vast dat het verstandig zou zijn als voortaan een rechter wordt betrokken bij beslissingen over getuigen die worden beschermd - zeker nu de regering van zins is meer ruimte te scheppen voor kroongetuigen en zelfs weer voor criminele burgerinfiltranten. Nu lopen de overeenkomsten van justitie met beschermde getuigen geregeld op gedoe uit en zijn afspraken alleen achteraf en maar moeizaam te controleren.

De verdachten zouden het stel én drie antiquairs en twee drugshandelaren op soms ijzingwekkende wijze vele miljoenen hebben afgeperst. Justitie gebruikte de verklaringen van Van Lent en zijn partner ondanks hun weerstand daartegen 'als hoeksteen van het bewijs'.

De rechtbank ziet geen bewijs voor het geraffineerde complot waarin de verdachten Van Lent en zijn partner vijf jaar lang volgens een vaste rolverdeling in de tang namen. Wel ziet ze bewijs voor sommige van de andere afpersingen.

'Grotere crimineel'
De rechtbank is gevoelig voor de pleidooien van de advocaten, aangevoerd door raadsman Nico Meijering van Groen, dat Van Lent mogelijk vooral naar justitie is gelopen omdat hij zichzelf in grote financiële problemen had gemanoeuvreerd, hij in een faillissement enorme bedragen dreigde kwijt te raken en mogelijk grote bedragen had verdonkeremaand.

In de visie van Meijering is Van Lent 'een grotere crimineel' dan Groen. De rechtbank houdt het er op dat hij door een zakelijk fiasco in elk geval diep in de financiële ellende is gekomen - en dus niet per se alleen door afpersing. Ook 'rusten stevige strafrechtelijke verdenkingen' op Van Lent, hetgeen hem ook niet betrouwbaarder maakt.

Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog op hoger beroep.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden