PlusMijn Amsterdam

Don Ceder: 'Levendigheid is uniek voor Zuidoost'

Don Ceder (29), advocaat en fractievoorzitter van de ChristenUnie in de gemeenteraad, groeide op in Zuidoost en begon op zijn 25ste een advocatenkantoor. In de Nicolaasbasiliek komt hij soms even tot rust.

Misha Melita
Don Ceder Beeld Mats Van Soolingen
Don CederBeeld Mats Van Soolingen

Restaurant
"Ik ga steeds vaker naar World of Food, ook omdat het dicht bij huis is. Ik hou van uiteenlopende keukens en bij deze foodhallen hebben ze alles. Ik heb twee favorieten: de Ghanese tent - verschrik­kelijk lekker, en mijn moeder komt uit Ghana - en de spareribs die een paar ­Surinaamse jongens hier barbecueën. Ook heel goed."

De Ghanese tent in World of Food Beeld Mats Van Soolingen
De Ghanese tent in World of FoodBeeld Mats Van Soolingen

Favoriete Amsterdammer
"Mijn favoriete Amsterdammer is misschien niet heel bekend, maar wel heel belangrijk: Regina Mac-Nack. Zij runt al jaren een voedselbank in Zuidoost, waar ze honderden gezinnen per week te eten geeft. Ze doet dat met veel toewijding en oprechtheid."

Mijn buurt
"Ik ben opgegroeid in Zuidoost, in Fleerde, zo'n typische oude Bijlmerflat. Nu woon ik in Reigersbos. Tussendoor heb ik even op IJburg gewoond, maar ik ben blij dat ik terug ben. Niets ten nadele van IJburg, maar die warmte en levendigheid zijn toch blijkbaar uniek voor Zuidoost. Mensen zijn warm naar elkaar, ook als ze elkaar niet kennen."

Concertzaal
"Soul, jazz, r&b en hiphop zijn mijn favoriete muziekstijlen. Als er iets komt wat ik tof vind, ga ik graag naar Paradiso of de Melkweg. Het laatste concert waar ik bij was? Dat van Anderson.Paak op North Sea Jazz. Geweldig. Dat is echt het soort muziek waar je me voor wakker kunt maken."

Kerk
"De kerk waar ik naartoe ga, is de Victory Outreach, tegenover de Bijlmerbajes. Het is een evangelische kerk; op zondag is het echt feest en wordt er lekker gedanst. Vandaar dat ik ook niet het gevoel heb dat ik verder veel uit hoef te gaan: op zondag dans ik al genoeg."

Monument
"Als ik in het centrum ben en wat tijd overheb, ga ik soms even naar de Nicolaas­basiliek tegenover het Centraal Station. Ik vind het een mooie plek qua architectuur en het is een stuk geschiedenis van de stad. Het is ook een plek om even tot rust te komen, terwijl ie middenin een druk gebied ligt."

De Nicolaas Basiliek Beeld Mats Van Soolingen
De Nicolaas BasiliekBeeld Mats Van Soolingen

Geheim adresje
"Ik heb een fantastische falafeltent ontdekt naast de Stopera op het Waterlooplein. Daar verkopen ze misschien wel de lekkerste die ik ooit heb gegeten. De zaak heet Amona en de man die er werkt is ook heel gezellig."

Amona op het Waterlooplein Beeld Mats Van Soolingen
Amona op het WaterloopleinBeeld Mats Van Soolingen

Theater
"Ik heb jarenlang gedanst, hiphop, en ik had les bij Studio West. In Theater de Meervaart heb ik mijn eerste theaterstuk opgevoerd, toen ik een jaar of twintig was. De première was in de grote zaal en het was helemaal uitverkocht. Het voelde ­fantastisch. In de Meervaart heb ik trouwens ook mijn eerste danscompetitie gewonnen, dus dat blijft een speciale plek voor mij."

Theater de Meervaart Beeld Mats Van Soolingen
Theater de MeervaartBeeld Mats Van Soolingen

Dit kan echt beter
"In de advocatuur heb ik gezien wat ­schulden en armoede met mensen doen. Daar moeten we als Amsterdam echt meer aandacht aan besteden. Daarom ben ik ook de politiek ingegaan: als advocaat ben je aan het dweilen met de kraan open en als politicus kun je proberen de kraan dicht te draaien."

Mooi van lelijkheid
"Voordat ik raadslid werd, vond ik de ­Stopera, hoe zal ik het zeggen, niet het meest sprankelende gebouw in Amsterdam. Maar sinds ik er werk, ben ik het meer gaan zien als het bestuurlijke hart van de stad. Daar worden belangrijke dingen besloten en elke dag gaan er politici en ambtenaren naartoe om Amsterdam een beetje mooier te maken. Daar zit ook schoon­heid in."

Mijn kapper
"Een vriendin knipt mijn haar en mijn neef doet het lijnwerk om ervoor te zorgen dat het er allemaal weer scherp uitziet. Hij werkt bij kapsalon Divine Choice, vlak bij metrostation Ganzenhoef. Als ik daar ben geweest, ben ik ook weer op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Mijn kappersbezoek heeft dus een dubbele functie."

Museum
"Een keer per jaar ga ik naar het Rijks­museum. Dat doe ik vaak met vrienden die op bezoek zijn, zodat ze ook die rijke geschiedenis van Amsterdam meekrijgen. Dat verveelt nooit."

Laatste keer de stad uit
"Vorige maand was ik in Ossenzijl, een weekendje weg. Dat ligt echt in de middle of nowhere, in Overijssel volgens mij. Het is goed om af en toe de stad uit te gaan, om een ander perspectief te krijgen en even goed na te denken over hoe het gaat en of je nog doet wat je zou willen doen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden