Domme dingen (13)

THEODOR HOLMAN

Ex keek naar mijn portefeuille -zou ze echt denken dat ik haar ging betalen? (Ja, an me hoela!)- en ik haalde mijn visitekaartje tevoorschijn en gaf dat aan Frans.

''Als er voor het huwelijk productioneel nog iets geregeld moet worden... catering, hotelreserveringen, cameraploegen, decorontwerpers... we hebben niet voor niets een productiebedrijf.... Ik kan ook acteurs regelen die jullie rollen op elk gewenst moment kunnen overnemen...'' Dunne grapjes kunnen soms erg leuk zijn, als ik ze maak. Frans schudde zijn hoofd. Ex keek verveeld.

En toen... En toen... (' En toen' is in de literatuur misschien de zwakste versnelling in een verhaal, maar hij is altijd het meest dramatisch.) En toen werd er opeens een fijn gebeeldhouwde hand op de schouder van Frans gelegd, als een vermoeide kop van een hond die even ergens wilde slapen.

''Pap...'' hoorde ik. Frans en ik keken op.

En ik zag lang zwart haar, een ivoren kin getekend door Da Vinci, een mond van abrikoos waaruit kleine sterren ontsnapten, borsten met wereldse allure en benen voor wie een tweede Zwanenmeer gecomponeerd moest worden.

''Pap, wat erg van oma...''
Ex staarde naar mij, vermoed ik, want ik keek haar niet meer aan.
''Ja, meisje, maar tante Aafje regelt alles... wat fijn dat je er bent.''
Ex stond op en gaf de dochter van Frans wier naam ik nog niet wist, een zoen.

''En dit is Theodor,'' zei Frans, ''Theodor dit is Angelica... mijn dochter...''
Mijn gedachten gingen razendsnel. Hier werd mij door God zelf de zoetste wraak aangeboden, waarschijnlijk vanuit het Vaticaan zelf. Angelica. Engel. Zo eenvoudig is het soms. Angelica die voor haar schitterende busten een alleen voor mij zichtbaar bord droeg waarop stond: ''Voor Theodor.'' Stond dat er echt? Ja, ook op haar achterste las ik: ''Dit is ook voor jou, Theodor.''

Maar, ik begreep dat ik dan wel uit een geheel ander vaatje diende te tappen. Dit was serieus werk. Maar wat kon de beloning zoet zijn. Jaren van lijden, van verdriet, van haat, van jaloezie en mislukking zouden in één nacht teniet kunnen worden gedaan.

''Angelica... vind je het leuk om straks met mij en Jack Nicholson te dineren?''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden