Update

Dominee noemt Borst 'engel des doods'

Oud-minister Els Borst was een 'engel des doods'. Het is geen toeval dat zij geen natuurlijke dood stierf. 'Ze moest haar Rechter ontmoeten, die ze zo ontzettend met haar goddeloze uitspraak heeft gekwetst.' Dat schrijft dominee A. van Andel deze week in het kerkenblad van de Hersteld Hervormde Kerk in Montfoort.

Els Borst Beeld anp
Els BorstBeeld anp

Van Andel doelt met zijn woorden op de verzuchting 'Het is volbracht', die Borst slaakte toen de euthanasiewet was aangenomen. Jezus zou dat hebben gezegd toen hij aan het kruis hing en daarom stoorden veel gelovigen zich aan die uitlating. Borst bood er later haar excuses voor aan.

Van Andel meent dat God de oud-minister nu ter verantwoording heeft geroepen. 'God laat niet met zich spotten.' 'Door haar inbreng zijn destijds veel en de meest goddeloze wetten in ons land aangenomen', aldus de dominee.

Van diverse kanten werd met afschuw gereageerd op de teksten. 'Onvoorstelbaar en onverdraaglijk', twitterde Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66).

De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) is een bevindelijk gereformeerd kerkgenootschap, dat is ontstaan toen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in 2004 werd opgericht. De orthodox-gelovigen wilden daar niet aan meedoen. De kerk telt een kleine 60.000 leden in Nederland.

Het landelijk bestuur van het genootschap heeft zich inmiddels in een verklaring van de predikant gedistantieerd. De HHK wijst erop dat Borst met haar uitspraak 'Het is volbracht' velen diep gekwetst, maar dat ze ook haar excuses heeft aangeboden. 'Daar moeten we dus niet meer op terugkomen', meent het bestuur. Verder 'komt het laatste oordeel over haar als persoon niet toe aan ons mensen, ook niet aan ons dominees, maar aan de Heere God'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden