Europride

Dolly Bellefleur: 'Laat Koninklijk Huis meevaren met Canal Parade'

Tijdens de EuroPride spreekt Het Parool elke dag een Amsterdamse lhbt'er over de Amsterdamse gayscene, tolerantie en persoonlijke ervaringen tijdens de Gay Pride. Vandaag: Dolly Bellefleur, travestie-artieste en sinds 1989 het alter ego van Ruud Douma.

Josien Wolthuizen
Dolly Bellefleur Beeld Piek
Dolly BellefleurBeeld Piek

Wanneer was jouw eerste Gay Pride en hoe beleefde je die?
"Poeh, dan moet ik echt gaan graven. Ik denk dat het 1996 geweest moet zijn, tijdens de eerste Canal Parade. Die was toen nog veel kleinschaliger dan nu. Ik voer mee in het minuscule bootje van mijn kapper, heel schattig. Het evenement is nu echt enorm geworden, waardoor de organisatie in een lastige spagaat zit. Ze kunnen de botenparade niet meer organiseren zonder sponsoren, waardoor er veel commerciële boten meevaren. Jammer, want daardoor vallen veel kleine roze organisaties letterlijk buiten de boot. Ik vraag me trouwens af waarom iedere politieke partij een eigen boot moet hebben. Ze kunnen toch gezellig bij elkaar op een boot?"

Wie zou jij graag eens uitnodigen voor de Canal Parade?
"Koning Willem-Alexander en Maxima zou ik graag bij mij aan boord uitnodigen. Het koninklijk huis heeft een belangrijke symboolfunctie, waardoor ze een belangrijk statement kunnen maken. Mensen die nog in de kast zitten zouden zich daar enorm door gesteund kunnen voelen. In Engeland heeft het koningshuis de laatste tijd echt een voortrekkersrol als het gaat om homo-acceptatie. Prins William stond zelfs op de cover van een homoblad."

Wat is je mooiste Gay Pride-herinnering?
"De Gay Games in 1998. Dat was voor het eerst dat we twee weken lang echt in de meerderheid waren als lhbt'ers. Overal liepen stelletjes hand in hand: mannen met mannen, vrouwen met vrouwen. Dat gaf een bijzonder gevoel. Dit jaar vond ik de Pride Walk heel indrukwekkend. Vooraan in de stoet liepen 79 mensen die een vlag droegen van landen waar homoseksualiteit taboe is of er zelfs de doodstraf op staat."

Dolly en koning Willem-Alexander Beeld Paul Coffer
Dolly en koning Willem-AlexanderBeeld Paul Coffer

Ga je door de recente gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld de schietpartij in Orlando, met een ander gevoel naar de Canal Parade?
"Het beïnvloedt je natuurlijk wel. Vorig jaar toen ik bezig was met m'n make-up voorafgaand aan de Canal Parade sloeg de schrik me even om het hart toen ik eraan dacht dat er misschien wel een of andere malloot langs de kant zou kunnen staan met een wapen. Gelukkig kon ik dat snel uit m'n hoofd zetten. We moeten ons niet laten leiden door angst."

Is Amsterdam net zo homotolerant als - laten we zeggen - vijf jaar geleden?
"Ik schrik wel van incidenten. Laatst werd in Wittenburg, de buurt waar ik woon, een lesbisch stel bekogeld met eieren. Zelf heb ik het gelukkig nog niet meegemaakt."

Heb je nog tips voor deze editie van de Gay Pride?
"Het COC organiseert vanwege het 70-jarig bestaan twee weken lang de Shakespeare Club op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Er is kunst, muziek, documentaires of je kunt er gewoon een kopje koffie drinken en een hapje eten. Zelf treed ik samen met mijn man George Moormann op in het theater van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. In het kader van de Europride zing ik Europese songfestivalliedjes en eigen protestsongs, begeleid door een band. George draagt Pink Poetry voor van Europese dichters als Cocteau, Kavafis en Sappho."

Eerder in deze serie:
- Rik van de Westelaken: 'Met Gay Pride is Amsterdam op z'n best'
- Ilias Zian: 'Amsterdam is een fijne stad om te wonen als homo'

null Beeld Erwin Olaf
Beeld Erwin Olaf

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden