Dolfijn herkent soortgenoten nog na twintig jaar

Dolfijnen zijn in staat een soortgenoot te herkennen na twintig jaar afwezigheid. De zeezoogdieren beschikken over het langste sociale geheugen ooit vastgesteld bij een dier. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek door bioloog Jason Bruck van de universiteit van Chicago.

Redactie
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

'Olifanten staan erom bekend nooit een van hun soortgenoten te vergeten, maar tot op heden zijn hiervoor alleen anekdotische bevindingen voorhanden', aldus Bruck. Zijn onderzoek is gebaseerd op de langetermijnherkenning door dolfijnen van hun persoonlijke 'handtekening': een specifiek gefluit dat hen onmiddellijk identificeerbaar maakt bij hun soortgenoten.

De bioloog wilde nagaan of dolfijnen zich die 'handtekening' van een soortgenoot herinneren wanneer ze lange tijd gescheiden geweest zijn. Daarvoor onderzocht hij 43 dolfijnen in 6 verschillende dierenparken. Uit de bevindingen bleek dat de dolfijnen reageerden op fluitsignalen van andere dolfijnen waarmee ze ooit in contact kwamen, zelfs na jaren.

Antwoord
'De dolfijnen zwommen snel naar de luidspreker waaruit het gefluit van een bekende soortgenoot klonk', aldus Bruck. 'Vaak zwommen ze rond de luidspreker, floten ze en probeerden ze antwoord te krijgen.'

De bioloog haalt als voorbeeld de dolfijnen Allie en Bailey aan, die toen ze 2 en 4 jaar oud waren samen verbleven in Dolphin Connection in Florida. Allie werd daarna overgebracht naar de dierentuin van Brookfield en Bailey naar Dolphin Quest op de Bermuda-eilanden. Na twintig jaar en zes maanden herkende Bailey nog steeds het gefluit van Allie.

Sociaal geheugen
Volgens Bruck, die de resultaten van zijn onderzoek publiceerde in het tijdschrift Proceedings B van de Britse Royal Society, toont de dolfijn een niveau van herkenning 'dat zeer vergelijkbaar is met het sociale geheugen van de mens'.

In de natuur heeft een dolfijn een levensverwachting van gemiddeld 20 jaar, al kunnen sommige 45 jaar of ouder worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden