PlusPS

Does size matter? 3 stellen over hun lengteverschil

Does size matter? Menige romance wordt in de kiem gesmoord omdat de man kleiner is dan de vrouw. Deze stellen trekken zich niets aan van hun lengteverschil.

Jolanda van den Berg en Bo Tarenskeen Beeld Sanne Zurné
Jolanda van den Berg en Bo TarenskeenBeeld Sanne Zurné

Hij heeft reebruine ogen om in te verdwalen, een topfunctie ergens hoog in een toren op de Zuidas, zijn pakken zitten strak, zijn grappen vallen goed. Innemend, charmant, knap; een droomvent. Maar één adder onder het gras: hij is 1,65 meter. Een opdondertje dus, vrouwen torenen bijna steevast boven hem uit. En dat blijkt een onwenselijke situatie in onze maatschappij.

Niet voor niks zetten langere vrouwen en kleinere mannen hun lengte in hun profiel op datingapps als Tinder. Ze besparen zich liever de vernedering van een ontmoeting waar het lengteverschil pas zichtbaar wordt. Zonde van de tijd en de moeite, wordt nooit wat namelijk. De man meet langer dan de vrouw in onze maatschappij, en als het anders is, is dat uitzonderlijk en een aanleiding tot medelijdend smoezelen achter de rug.

Cijfers staven dat. Onderzoek van Gert Stulp (34) van de Rijksuniversiteit Groningen stelde vast dat statistisch gezien bij 1 op de 10 koppels de vrouw langer zou moeten zijn dan de man. De werkelijkheid was dat het er minder waren. Stulp: "Deze resultaten komen ietwat overeen met bevindingen uit de literatuur naar partnervoorkeuren. Uit studies blijkt dat vrouwen gemiddeld genomen de voorkeur hebben voor een man langer dan zijzelf - en andersom, dus mannen voor een kleinere vrouw. Blijkbaar spelen die voorkeuren echt een rol in de partnerkeuzes."

Erfenis uit de oertijd
Vermoeden bevestigd, kortom. Maar waarom? "De hamvraag," zegt Stulp, "maar lastig te beantwoorden. Lichaamslengte hangt positief samen met gezondheid, opleiding en inkomen, dus het kan zijn dat een voorkeur voor lengte samenhangt met de voorkeur voor andere eigenschappen. Dat deze relatie bestaat tussen lichaamslengte en de ander genoemde eigenschappen, is vooral vanwege de ontwikkeling als kind: goede omstandigheden in de jeugd hebben bevorderende effecten op de groei en ontwikkeling, wat later een betere gezondheid en een langere gestalte als gevolg heeft. Maar deze verbanden zijn wel erg zwak."

En ook een rondgang langs andere onderzoeken geeft weinig bevredigende antwoorden. Wel wordt er veel vermoed. Terugkerende theorie: de vrouw zou zich fysiek beschermd willen weten - een erfenis uit de oertijd. En een beer van een vent maakt nu eenmaal meer kans in een één op één met een sabeltandtijger dan een miezerig mannetje. Maar de oertijd is eeuwen geleden en de sabeltand­tijger al even lang uitgegromd.

Viva Forum
Toch leven we nog met de gedachte dat het zo moet zijn. Hoewel de stelletjes bij dit artikel er prima mee kunnen leven, bleek uit de lastige zoektocht naar de paren dat het taboe nog heerst. En een blik op het Viva Forum - thermometer van onze maatschappij - leert ons hetzelfde, in het topic 'Vrouw groter dan de man'.

Ene Yulia: 'Mijn relatie met mijn 'even grote' vriend is onlangs uit. Ik zal nu nooit meer een vriend willen die kleiner of even groot is. Het heeft me altijd beziggehouden. Als ik hakken droeg, kon ik niet echt fijn hand in hand lopen omdat zijn hand dan veel lager hing. Ik schaamde me eigenlijk ook altijd. Mensen in mijn omgeving hadden het altijd over 'die dwerg'. Daarbij was hij totaal uit verhouding, hij had korte benen t.o.v. de rest van zijn lichaam, plus hij had een wat groot hoofd. Tja, verder best een leuke knul met zijn 1.73 m maar toch, die verhouding, het klopte niet. Dus nu op zoek naar iemand die mij dus wel een 'trots' gevoel geeft.'

Of Vivalavida: 'Ik ben 15 cm langer dan mijn vriend. Haha, en we staan echt voor lul als ik hakken aan heb. En nee, het is niet leuk, maar ja, ik hou wel van 'm.'

Nog een theorie dan: heteroseksuele mensen vinden kenmerken van de andere sekse aantrekkelijk. Zoals veel mannen wild worden van borsten en billen, en vrouwen borsthaar en spieren sexy vinden. Stulp: "En aangezien mannen gemiddeld langer zijn dan vrouwen, is het misschien ook te verwachten dat er partnervoorkeuren voor lengte zijn; het wordt misschien geassocieerd met mannelijkheid."

Let wel, dat geldt voor de westerse cultuur. Daar zijn deze voorkeuren redelijk eenduidig, aldus Stulp, maar universeel is het niet. "In niet-westerse populaties variëren de resultaten sterk en lijkt lichaamslengte geen belangrijke partnereigenschap." En ook in de westerse culturen zijn weer uitzonderingen. Zie ze maar eens flaneren in Zuid-Italië, de kleine mannetjes naast je reinste amazones - zo trots als een pauw.

­Actrice Jolanda van den Berg (35, 1,86 meter) en toneelschrijver en medeoprichter Theater Na de Dam Bo Tarenskeen (36, 1,79 meter).

Jolanda van den Berg: "Toen we elkaar voor het eerst tegenkwamen, had ik mijn hoogste hakken aan."

Bo Tarenskeen: "En je had zo'n grote ballerinaknot in je haar. Dat maakte je nog hoger. Mijn ex was ­toevallig ook langer dan ik, maar ik val niet per se op langere vrouwen. Eerder op frêle brunettes."

Van den Berg: "En ik heb ooit iemand afgewezen met als argument dat ik niet op mannen val die ­kleiner zijn."

Tarenskeen: "En nu zijn we al bijna vijf jaar samen."

Van den Berg: "In het begin van onze relatie trok ik expres hoge hakken aan."

Tarenskeen: "Om te kijken of ik het zou volhouden. Het was een soort uitdaging; laten zien dat ik haar aankan."

Van den Berg: "Toen het serieus werd heb ik wel gevraagd: hoe lang zijn we nu eigenlijk? Ik loog toen zelf 1,85 meter."

Tarenskeen: "En ik loog 1,80 meter."

Van den Berg: "We kwamen elkaar allebei een centimeter tegemoet. Maar vrouwen die bewust platte schoenen aantrekken omdat hun vriend kleiner is, daar kijk ik meteen doorheen. Jij bent gecapituleerd, denk ik dan."

Tarenskeen: "Mannen die het er moeilijk mee hebben, dat heeft te maken met angst voor de vrouw. Alsof langere vrouwen te veel vrouw voor ze zijn. Ik ben daar niet bang voor."

Van den Berg: "Ik vind het juist heel leuk als je mij 'kleintje' noemt."

Diana Wittendorp en Kwang Yul Jang Beeld Sanne Zurné
Diana Wittendorp en Kwang Yul JangBeeld Sanne Zurné

Docent biologie Diana Wittendorp (40, 1,70 meter) en teamleider luchtvrachtbedrijf Kwang Yul Jang (46, 1,61 meter).

Diana Wittendorp : "We hebben elkaar ontmoet in een kibboets in Israël. Er was daar een groepje van vijf Koreanen en Kwang was de kleinste. Dat zag ik natuurlijk wel, maar ja: hij was wel de leukste."

Kwang Yul Jang: "In Korea vinden mannen het over het algemeen geen probleem dat de vrouw langer is, maar Koreaanse vrouwen willen alleen mannen die langer dan 1,80 meter zijn."

Wittendorp : "Wij kijken in onze relatie vooral naar gelijkwaardigheid. We verdienen evenveel, we hebben allebei gestudeerd - op dat soort dingen letten we, niet op die 9 centimeter verschil in lengte."

Jang: "Bij onze bruiloft in Korea waren we wel heel bijzonder. Om die lengte een beetje, maar überhaupt is het een zeldzaamheid dat Koreanen met een ­westerse vrouw trouwen."

Wittendorp: "Voor onze huwelijksfoto's had ik zo'n hoepeljurk aan. Van de fotograaf moest ik daaronder wijdbeens gaan staan zodat ik even lang leek als Kwang. Zo'n issue is het in onze eigen kringen gelukkig niet, daar letten mensen niet zo op uiterlijk."

Jang: "Ik denk trouwens dat het voor Diana geen probleem is dat ik klein ben omdat haar vader ook relatief klein is: 1,71 meter."

Wittendorp : "Zou kunnen. En Kwang zegt altijd: in bed maakt het niks uit want dan lig je toch."

Naomi ­Bryan en Ran van der Sluis Beeld Sanne Zurné
Naomi ­Bryan en Ran van der SluisBeeld Sanne Zurné

Student psychologie Naomi ­Bryan (22, 1,73 meter) en zzp'er in de evenementenbranche Ran van der Sluis (22, 1,69 meter).

Naomi Bryan: "Ben jij 1,69 meter? Echt? Ik dacht wel iets langer."

Ran van der Sluis: "Ja, ik ben mijn hele leven de ­kleinere geweest, dat accepteer je dan gewoon. Je moet wel. Ik maak er ook iets positiefs van. Ja, ik ben inderdaad die kleine motherfucker die naast haar loopt. Mooi toch?"

Bryan: "We zijn nu vijf jaar bij elkaar. In het begin moest iedereen het nog even zeggen. 'Hij is wel een stuk kleiner, hè? Weet je dat wel?' 'Ja, ik zie het,' zei ik dan. Als ik hakken aan heb, wordt het verschil wel heftig trouwens."

Van der Sluis: "Dan moet ik echt omhoog kijken om haar nog te zien. En zij naar beneden."

Bryan: "En als we lopen en je slaat je arm om me heen, dan kom je iets omhoog."

Van der Sluis: "Mijn vrienden fokken me wel met mijn lengte, dat ben ik gewend."

Bryan: "Ik noem hem soms dwerg, maar dat is meer liefkozend. Ik zet het niet in bij een ruzie ofzo."

Van der Sluis: "Het raakt me ook niet. Mijn lengte zit me niet dwars. Toch staan we nog weleens met onze ruggen tegen elkaar om te kijken of die groeispurt nog komt."

Bryan: "Ik reken er maar niet meer op."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden