Doelwit schietpartij Staatsliedenbuurt gearresteerd voor liquidatie Antwerpen

Benaouf A. (29), het belangrijkste doelwit van de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt, is zelf gearresteerd voor betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse Marokkaan Najib Bouhbouh.

Paul Vugts
30 december 2012: In de Schaepmanstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt staat een zwarte Range Rover met een Frans kenteken. De voorruit is doorzeefd met kogels. In de buurt werd op meerdere plaatsen geschoten. Een man is gedood, een ander is zwaargewond gevonden. Ook twee motoragenten zijn beschoten. Beeld anp
30 december 2012: In de Schaepmanstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt staat een zwarte Range Rover met een Frans kenteken. De voorruit is doorzeefd met kogels. In de buurt werd op meerdere plaatsen geschoten. Een man is gedood, een ander is zwaargewond gevonden. Ook twee motoragenten zijn beschoten.Beeld anp

De arrestatie lijkt voor de recherche een belangrijke stap in de ontrafeling van de onderwereldvete onder rivaliserende groepen, veelal jonge Amsterdamse criminelen.

Het Openbaar Ministerie en A.'s advocaat Sander Janssen bevestigen dat A. vorige week maandag is aangehouden. Ze zwijgen over de achtergronden hiervan omdat hij 'in beperkingen zit' en geen contact mag hebben met de buitenwereld.

Vijf kogels in het hoofd
De 34-jarige Najib Bouhbouh werd in de middag van 18 oktober 2012 doodgeschoten toen hij de lobby verliet van hotel Crowne Plaza in Antwerpen. Twee mannen sprongen uit een auto met Nederlandse kentekenplaten en vuurden vele schoten op hem af. Vijf kogels in hoofd en borst werden hem fataal.

De daders vluchtten in de auto, die de politie later terugvond bij een sportschool in Turnhout, vlak bij de Nederlandse grens.

Bouhbouh had zich gemengd in een slepend conflict om een partij van ongeveer tweehonderd kilo cocaïne die was verdwenen uit de haven van Antwerpen. De groep rond Benaouf A., in het milieu bekend als 'Ben', had in die gestolen partij geïnvesteerd.

Dodenlijst
Twee weken na de liquidatie van Bouhbouh werden op de Dam de bekende Amsterdamse crimineel Gwenette Martha en drie anderen gearresteerd. Ze hadden wapens en spullen bij zich die bruikbaar zijn als vermomming. Martha is een jeugdvriend en vermoede compagnon van Najib Bouhbouh. De recherche had hem getipt dat ook hij op een dodenlijst stond.

Gwenette Martha droeg toen hij werd aangehouden op de Dam een kogelwerend vest en hij had een papiertje op zak waarop het kenteken was genoteerd van een auto die Benaouf A. ofwel 'Ben' gebruikte. Justitie vermoedt dat de vier jacht op 'Ben' maakten uit wraak voor de moord op Bouhbouh in Antwerpen. Ze zitten nog steeds vast voor het voorbereiden van diens liquidatie.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden