Doelwit schietpartij in Oost is crimineel Ahmed R. (22)

De man die in de nacht van donderdag op vrijdag is neergeschoten in de Commelinstraat in Amsterdam-Oost is de 22-jarige Ahmed R. Hij werd in 2013 nog veroordeeld voor een afpersing in het drugsmilieu.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Het schietincident vond plaats voor het portiek van een flat. In de deur zijn meerdere afdrukken van kogels te zien. Beeld Maarten van Dun
Het schietincident vond plaats voor het portiek van een flat. In de deur zijn meerdere afdrukken van kogels te zien.Beeld Maarten van Dun

R. kwam rond 02.00 uur 's nachts thuis, toen hij bij de toegangsdeur van het appartementencomplex onder vuur werd genomen. Getuigen hoorden acht schoten, Ahmed R. werd meerdere keren geraakt.

Een traumateam behandelde de zwaargewonde R. ter plaatse. Onbekend is hoe hij er nu aan toe is.

Bloedsporen en inslagen van kogels waren vrijdagochtendochtend nog zichtbaar op de plaats van de schietpartij. De daders vluchtten weg op een scooter.

R. was in mei 2013 verwikkeld in een hoogoplopend conflict in het drugsmilieu. De toen pas 19-jarige Amsterdammer was samen met Fahd el Y. uit Hoofddorp betrokken bij een transport van 25 kilo hasj vanuit Marokko.

Vader bellen
De partij kwam echter nooit aan, waarna R. de schade van zo'n dertigduizend euro wilde verhalen op de vader van zijn compagnon.

Volgens justitie gijzelde R. zijn voormalig zakenpartner in een woning in de Dapperbuurt. El Y. verklaarde drie dagen te zijn vastgehouden, waarbij meerdere keren een vuurwapen tegen zijn hoofd zou zijn gezet. Hij zei te zijn vastgebonden, gekneveld en bedreigd: "Als je schreeuwt, krijg je een kogel door je kop."

Onder dreiging van een pistool moest hij zijn vader bellen, volgens El Y. "Hun hebben gelijk, ik heb iets fout gedaan," zei hij tegen zijn vader.

Texaco
Daarna nam Ahmed R. het contact over. R. gebood de vader 30.000 euro te betalen, als hij wilde dat zijn zoon zou worden vrijgelaten. De vader, bepaald geen onbekende in het drugsmilieu, waarschuwde echter de politie.

Een arrestatieteam hield R. aan toen die bij de Texaco op de Marnixstraat het geld wilde ophalen. De rechtbank veroordeelde R. tot tien maanden cel vanwege de afpersing, maar sprak hem vrij voor de gijzeling.

Hamburgerbakje
Het viel niet uit te sluiten dat de ontvoering in scene was gezet door El Y. en R., zoals R. op de zitting had betoogd. Fahd el Y. ontkende ten stelligste dat de ontvoering in scene was gezet: hij had immers verwondingen aan zijn hoofd en handen en moest gedurende drie dagen zijn behoefte doen in een hamburgerbakje en een fles.

Of R. sindsdien nog met de politie in aanraking is gekomen, is niet bekend. Volgens zijn advocaat is hij "geen jongen die de deur bij justitie platloopt".

De politie onderzoekt de schietpartij van donderdagnacht en vraagt getuigen zich te melden.

null Beeld Maarten van Dun
Beeld Maarten van Dun

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden