Update

Doelwit handgranaat is woordvoerder Nasr Moskee

Voor de tweede keer was Ali Bouakili, woordvoerder van de Nasr Moskee in Amsterdam-Oost, vrijdag het doelwit van ernstige bedreiging. Deze keer werd er een handgranaat aan zijn brievenbus gehangen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht de situatie Beeld anp
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht de situatieBeeld anp

Zelf is Ali Bouakili op vakantie in Marokko. Maar bij de Nasr Moskee in Amsterdam-Oost werd voor het vrijdagmiddaggebed door bestuursleden bevestigd dat de handgranaat die vrijdag werd gevonden in de Eerste Coehornstraat, was geplakt aan de brievenbus van zijn huis. De voorzitter van de moskee wilde daar verder niets aan toevoegen.

De sfeer onder de gelovigen was gemoedelijk. Ook was er geen extra beveiliging ingeroepen; twee agenten hielden voor de ingang een oogje in het zeil, maar dat doen ze elke vrijdag.

De handgranaat werd vrijdagochtend in het halletje van een wooncomplex in de Eerste Coehoornstraat ontdekt door een voorbijganger, waarop de politie een groot deel van de omgeving afzette met rode linten en hekken.

De explosievenopruimingsdienst kwam er aan te pas om het explosief weg te halen. Winkels aan het einde van de straat bij de Oostenburgergracht werden gesloten. Op last van het Openbaar Ministerie is inmiddels, tijdelijk, 24 uur per dag cameratoezicht op het pand.

Kalasjnikov
Het is de tweede keer dat Bouakili wordt bedreigd. In december vorig jaar werd via Whats-app een filmpje verspreid, waarin de woordvoerder van de Nasr Moskee werd bedreigd met de dood. Er is een briefje te zien met de naam Ali Bouakili, omringd door kogels en een Kalasjnikov. Op het briefje staat in het Arabisch: 'We komen eraan'. Voorafgaand aan die bedreiging waren beelden te zien van bombardementen, begeleid door de tekst: 'Terwijl onze broeders en zusters worden afgeslacht in Hajin, Syrië, is het minste wat we in Nederland kunnen doen een beetje respect opbrengen voor onze martelaren, voor onze zuster Sarah Umm Khawla en haar dochtertje Khawla. Het minste wat we kunnen doen is Salaat al Ghaib verrichten, maar dat recht is de moslims ontnomen door het moskeebestuur. Wat heeft ze misdaan? Met welk recht is het gebed geweigerd?'

Twee weken later werd op de muur van de moskee de tekst 'Theo van Gogh' gekalkt, gevolgd door een vinkje en 'Charlie Hebdo', ook gevolgd door een vinkje met daaronder opnieuw in het Arabisch: 'We komen eraan'.

Bilal L. en Samir A.
De bedreigingen werden destijds gekoppeld aan de weigering van de moskee een dodengebed te houden voor Sarah L. en haar dochtertje, die kort daarvoor in Syrië waren omgekomen bij een Amerikaans bombardement. De vader van L., die al vele jaren in de Nasr Moskee komt om te bidden, had het moskeebestuur daarom gevraagd.

De zoon des huizes, Bilal L., deed de laatste weken weer uitgebreid van zich spreken. In interviews mocht hij verslag doen van zijn pogingen met zijn kompaan Samir A. in Amsterdam-Oost geld in te zamelen voor hulp aan vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen. Zij vinden dat die terug moeten kunnen keren naar Nederland. Samir A. en Bilal L. zijn eerder zelf veroordeeld voor terrorisme en maakten deel uit van de Hofstadgroep.

De nabijgelegen Czaar Peterstraat was afgezet door de politie Beeld anp
De nabijgelegen Czaar Peterstraat was afgezet door de politieBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden