Doelstelling nieuwe sociale huurwoningen weer niet gehaald

In Amsterdam zijn in 2016 5705 woningen in aanbouw genomen. Dat is aanmerkelijk minder dan het record van vorig jaar van 8376 huizen, terwijl het aandeel sociale huurwoningen achter blijft.

Bij IJburg verreist de komende jaren de wijk Centrumeiland Beeld ANP
Bij IJburg verreist de komende jaren de wijk CentrumeilandBeeld ANP

Dit heeft wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) donderdag bekendgemaakt.

Het record van 2015 werd vooral veroorzaakt door de vele bouwplannen die tijdens de crisis in de la bleven liggen en door de economische opleving weer konden doorgaan. "Vorig jaar werden veel achterstanden weggewerkt," aldus Ivens. Dit jaar is te zien wat echt nieuw wordt gebouwd.

De bouwproductie van 2016 ligt boven de 5000 nieuwbouwwoningen waar het huidig college jaarlijks naar streeft. De hoge productiecijfers zijn nodig om het tekort aan woningen en de groei van de stad met 11.000 inwoners per jaar op de vangen.

Te weinig sociale huurwoningen
Een tegenvaller is dat het aantal nieuwe gewone sociale huurwoningen - dus geen studentenwoningen - die woningcorporaties bouwen is gedaald. De corporaties streven naar het bouwen van 800 nieuwe sociale huurwoningen per jaar, maar dat aantal wordt lang niet gehaald. Vorig jaar werden er 639 in aanbouw genomen, en dit jaar daalde dat aantal tot 629 sociale huurwoningen.

"Het is teleurstellend," zegt Ivens. Hij kan diverse oorzaken aanwijzen. "Er waren conflicten met ontwikkelaars. Ook moesten corporaties wennen aan hun nieuwe rol, waarbij zij nauwelijks nog dure huurwoningen mogen bouwen."

"Belangrijk is ook dat een korting van 20.000 euro per sociale huurwoning die het rijk geeft op de door corporaties te betalen verhuurderheffing volgend jaar ingaat," aldus Ivens. Die kortingen zijn door minister Blok (Wonen, VVD) bedacht om de bouw op te jagen. Veel woningcorporaties hebben projecten dit jaar echter vertraagd en verschoven van 2016 naar 2017. Op die manier innen zij volgend jaar de kortingen op huizen die eigenlijk dit jaar al gebouwd moeten worden.

20.000 woningen extra
15 procent van de nieuwbouw werd dit jaar bereikt door transformatie; het bouwen van nieuwe woningen in oude gebouwen, zoals kantoren. Leegstaande gebouwen krijgen hierdoor een nieuw leven.

Deze week maakte de Stadsregio Amsterdam bekend dat er in de hele regio, inclusief omliggende gemeenten, tot 2020 20.000 woningen extra gebouwd moeten worden. De bouw in Amsterdam moet daarvoor een aantal jaar worden opgekrikt van de huidige 5000 tot 7200 woningen per jaar. Het gemiddelde in deze collegeperiode ligt door de hoge bouwproductie in 2015 nu al op 6400 huizen per jaar.

Tevreden
Ivens is wel tevreden. In 2014 vertelde het college dat de in de crisis ingezakte nieuwbouwproductie met een 'actieplan' opgekrikt moest worden van zo'n 2000 woningen per jaar naar 5000 woningen. Ivens: "Niemand achtte die versnelling haalbaar. Maar we zitten er nu ruim boven."

In de nieuwbouwcijfers zijn de 198 onzelfstandige en 782 tijdelijke woningen niet meegenomen.

Van de huurwoningen die nieuw worden gebouwd, zal de helft volgens Ivens in het zogeheten betaalbare segment worden verhuurd. Dat zijn sociale huurwoningen met huren tot 710,68 euro en woningen met hogere huren, tot 971 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden