Update

Doekle Terpstra stapt op als voorzitter KNSB

Doekle Terpstra stapt op als voorzitter van de KNSB. De 57-jarige bestuurder heeft vrijdag middels een brief de ledenraad van de nationale schaatsbond gevraagd hem te ontheffen van zijn taken als preses. Terpstra vindt dat hij niet kan aanblijven door de geuite kritiek van met name Sven Kramer op zijn functioneren als voorzitter.

null Beeld anp
Beeld anp

Woensdag sprak de ledenraad nog het unanieme vertrouwen uit in Terpstra, die in opspraak was geraakt over de nieuw te bouwen schaatshal voor de topsporters. Kramer reageerde daar donderdag vol onbegrip op. De schaatscoryfee is ook verbolgen over het feit dat de KNSB de organisatie van de wereldbekerwedstrijden in november in Heerenveen heeft teruggegeven aan de internationale bond ISU en betichtte Terpstra van incompetentie. Dat was voor de voorzitter voldoende reden om zijn functie neer te leggen. 'Het oordeel van Sven maakt het onmogelijk voor mij om mijn rol als voorzitter te kunnen vervullen.'

'Op 29 augustus jongstleden heeft de belangrijkste vertegenwoordiger van het Nederlandse schaatsen van dit moment, Sven Kramer, zich helder over mij uitgesproken', schrijft Terpstra. 'Ik als voorzitter, eindverantwoordelijk voor het functioneren van het algemeen bestuur, ben 'incompetent', 'doe niets' en 'het is onbegrijpelijk dat ik door de ledenraad tijdens het gesprek van 28 augustus niet naar huis ben gestuurd'. Terpstra beschouwde die aanval van de schaatsvedette als 'onbegrijpelijk'.

De Fries schrijft dat hij nog nooit een telefoontje of iets dergelijks heeft ontvangen van Kramer waarin de schaatser zijn ongenoegen uitte. Toch waren de uitlatingen van de regerend olympisch kampioen op de 5000 meter genoeg reden voor Terpstra om op te stappen. 'Ik wil mij optimaal ten dienste stellen van de sport, maar in volstrekte openheid heeft Sven zich nu uitgesproken over de toegevoegde waarde van mij en die van het algemeen bestuur voor de KNSB', aldus Terpstra.

'De voorbereiding op de Olympische Spelen vraagt niet alleen een optimale professionele voorbereiding om Sven maximaal op dit toernooi voor te bereiden, maar vraagt tevens een maximaal vertrouwen in het algemeen bestuur en met name de voorzitter. Dit vertrouwen is bij Sven en kennelijk ook andere sporters niet aanwezig. Ik neem de consequentie die hieruit voortvloeit.'

Sven Kramer. Beeld anp
Sven Kramer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden