Doeken van 500 kilo door het dak van de Hermitage getakeld

Vijftien enorme groepsportretten worden vandaag door het dak van de Hermitage getakeld, ze zijn te groot om door de deur te kunnen. Het dak werd speciaal voor de operatie aangepast.

Hanna Bijl
Een schilderij gaat, ingepakt en wel, door een gat in het dak van de Hermitage. Beeld ANP
Een schilderij gaat, ingepakt en wel, door een gat in het dak van de Hermitage.Beeld ANP

Giganten zijn het, de schuttersstukken uit de Gouden Eeuw. Het grootste doek is meer dan drie bij zes meter en past maar net door het dak. Voor elk schilderij is een speciale transportkist op maat gemaakt. Inclusief kist wegen de doeken al gauw tussen de 250 en 500 kilo.

De 'broers en zussen' van de Nachtwacht vormen onderdeel van de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw, die op 29 november in de Hermitage van start gaat. De schuttersstukken vertellen het verhaal van het ontstaan van het zo typerende Nederlandse collectieve burgerschap. Waar de rest van Europa nog geregeerd werd door vorsten en kerkelijke bestuurders, was de macht in de Nederlanden in handen van de burgerij.

Unicum
De schutters waakten als voorloper van de politie over de veiligheid in de stad. Een presitigieuze baan, ze lieten ze zich dan ook graag portretteren op hun paasbest. De Nachtwacht is hier het bekendste voorbeeld van.

Eén van de werken die vandaag naar binnen getakeld worden is 'Maaltijd van schutters van de compagnie van kapitein Jacob Backer en luitenant Jacob Rogh' uit 1632. De heren zijn door schilder Nicolaes Pickenoy vereeuwigd aan een feestelijk gedekte tafel, de welvaart straalt er vanaf.

De schilderijen hingen destijds in de Doelen, waar de schutters bijeen kwamen. Tegenwoordig zijn ze te vinden in collecties van musea als Rijksmuseum en het Amsterdam Museum. Dat ze binnenkort samen te zien zijn, is een unicum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden